„Neka vam je Bog u pomoći“, jedna od poruka tribine o državnoj maturi

Img Foto: Pixabay, ilustracija

U Prostoru Miljenko Dereta održana je tribina pod nazivom „Državna matura u 5 do 12“ u organizaciji srednjoškolskog udruženja „I mi se pitamo“. Osim srednjoškolaca, na tribini su govorili predstavnici roditelja i profesora.

„Ministar je rekao da će matura biti jednaka za sve i pravična, a ona nije ni jednaka ni pravična. Učenici srednjih škola polagaće isti test, iako su predmete radili sa različitim fondom časova“, izjavila je Aleksandra Hristić, pomoćnica direktora i nastavnica Medicinske škole u Beogradu koja je nazvala ovakav model diskriminatornim.

Predstavnici inicijative „I mi se pitamo“ istakli su da su generacije koje su deo svog školovanja provele tokom pandemije „oštećene“ i „u zaostatku“, zbog čega je još manje fer na njima testirati ovakvu maturu. Sa time se složila i Hristić, navodeći da ništa ne može da zameni interakciju između učenika i profesora, te da „Nije nikako pravedno uvesti maturu, a posebno ne prema generaciji koja je stasala tokom kovida“.

Goga Plemić iz udruženja „Roditelj“ je ukazala na roditeljsku perspektivu ovog projekta i izjavila da za implementaciju nisu spremni „ni škola, ni đaci ni roditelji“ i uporedila trenutnu situaciju sa online nastavom tokom pandemije. „U petak smo znali šta se dešava u ponedeljak“, rekla je Plemić i dodala da su roditelji uplašeni jer ne znaju kako da budu podrška deci.

Dorotea Vasić i Luka Babić iz inicijative „I mi se pitamo“ govorili su o probnom periodu mature koji su predložili Ministarstvu i izjavili da imaju podršku fakulteta i da se nadaju da će se zajedno izboriti za njegovo uvođenje. Prema njihovim rečima, Ministarstvo nije tako raspoloženo za usvajanje ovog predloga, a kao razlog navode moguće tehničke probleme usled nedovoljno detalja iznesenog predloga. Srednjoškolci smatraju da nije na njima da razrađuju detalje. „Mi toliko tuđeg posla radimo da bi zaista bilo previše i da sve detalje probnog perioda mi osmislimo“, kazala je Vasić.

Uprkos brojnim problemima i otvorenim pitanjima o kojima su govorili, učesnici tribine su se složili da matura ni po koju cenu neće biti odložena. Dušan Spasojević, vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka, je izrazio dozu skepse po ovom pitanju. „Pre nekoliko meseci bih rekao da se sigurno realizuje, ali sada kada je ova tema u žiži javnosti deluje kao da ponovo popuštaju“, procenio je Spasojević na osnovu utiska nakon skorašnje sednice Nastavno-naučnog veća Univerziteta u Beogradu.

Na tribini je deo razgovora bio posvećen i probi mature, najavljenoj za 31. maj. Vasić je izjavila da učenici još nisu zvanično informisani o ovoj probi i da će je verovatno bojkotovati, a Hristić ovu probu naziva „trošenjem papira“. „Neka vam je Bog u pomoći“, poželela je srednjoškolcima ova nastavnica.

Cilj ove tribine bio je da pokrene javnu raspravu koja bi uključila sve strane na koje će uticati primena ovakvog modela – srednjoškolce, roditelje i profesore. Bilo je reči o svim pitanjima na koja Ministarstvo nije odgovorilo i predlozima srednjoškolaca o kojima smo ranije pisali.

Izvor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs