Selo Dadince spasilo reku, Ministarstvo poništilo dozvolu za MHE

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Građanska inicijativa Pravo na vodu saopštila je da su meštani sela Dadince kod Vlasotinca višemesečnim protestima i barikadama uspeli da sačuvaju Rupsku reku na kojoj je bila planirana gradnja i treće mini-hidroelektrane.

Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе je u utorak, 18. aprila, saopštilo da je poništilo građevinsku dozvolu izdatu investitoru „Water Green Energy“, za izgradnju mini hidroelektrane „Besko“ na Rupskoj reci u selu Dadince, podsetila je u saopštenju inicijativa Pravo na vodu.

Tome je, kako se naglašava, prethodilo „više od šest meseci pravne i aktivističke borbe, kao i 130 dana i noći na barikadama koje su držali meštani Dadinaca kako bi sačuvali svoju reku“.

Planirana mini hidroelektrana bi bila treća na Rupskoj reci, a njenom izgradnjom bi skoro čitav tok završio u cevi, čime bi se uništio živi svet i ugrozilo se vodosnabdevanje više od 15.000 ljudi, ističe inicijativa Pravo na vodu.

Meštani Dadinaca, kao i inicijative Bitka za Vlasinu i Pravo na vodu, ukazivali su na brojna kršenja procedura u procesu izdavanja građevinske dozvole, ali to nije sprečilo investitora da pre njenog isteka pokuša da započne radove.

Inicijativa podseća da su 14. decembra prošle godine meštani sprečili mašine da započnu radove i otpočeli danonoćna dežurstva do poništenja dozvole.

Državnim institucijama, a prvenstveno Ministarstvu građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе organizacija za političku ekologiju Polekol i inicijativa Pravo na vodu su 20. decembra 2022. godine, podnele zahtev za poništenje građevinske dozvole za MHE „Besko“, kao i pokretanje inspekcijskog nadzora od strane upravne, građevinske i inspekcije zaštite životne sredine, kao i reakciju Zaštitnika građana.

„Ministarstvo je odlučilo kako je jedino i bilo moguće, jer ova građevinska dozvola nije ni pravno utemeljena, niti je izgradnja treće mini hidroelektrane na Rupskoj reci u javnom interesu“, rekla je Žaklina Živković iz inicijative Pravo na vodu.

Izvor: FoNet/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs