Podneta i tužba, RERI smatra – ni Rio Tinto ni država ne odustaju od projekta

Img Foto: Cemaforum.rs

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, 11 puta je za dve godine produžilo rok kompaniji Rio Tinto, kako bi dopunila dokumentaciju za izdavanje odobrenja za iskopavanje litijuma, saopštio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu. Kako tvrdi RERI, Rio Tinto sve vreme pokušava da pribavi odobrenje za eksploataciono polje, dokument koji toj kompaniji omogućava da započne iskopavanje litijuma, uprkos tome što uz zahtev nije priložila neophodnu dokumentaciju. A onda je kompanija podnela i tužbu.

Sve govori da ni investitor, a ni država nisu odustali od projekta Jadar, jer da jesu Rio Tinto sada ne bi podnosio tužbu pred Upravnim sudom, smatra advokat Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Jovan Rajić.

„Da ide po nekom normalnom postupku i proceduri mi uskoro ne bismo mogli da očekujemo odluku suda po ovom pitanju, nažalost ovde možemo očekivati i pre ovog roka da sud odlučuje s obzirom na važnost pitanja i to koliki je interes zapravo i države i investitora, da se ovaj projekat što pre pogura“, kaže Rajić.

Regulatorni institut za obnovljive izvore energije je podneo zahtev da mu se odobri svojstvo stranke u tom upravnom postupku, Rajić ističe da nisu dobili još nikakav odgovor.

„Smatramo da je to interes javnosti, koji treba da se zastupa u ovom slučaju, a na žalost interes javnosti nema ko da zastupa“, dodao je Rajić.

Rio Tinto tužbu je podneo nakon što je u januaru 2022. poništeno Rešenje o određivanju obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu. Zbog onoga što Rio Tintu nedostaje Ministarstvo za zaštitu životne je više puta tražilo od nosioca projekta dopunu dokumentacije, ali prema rečima pravnika iz udruženja „Ne damo Jadar“ investitor traženo nikada nije i priložio.

Trideset pet organizacija civilnog društva i zainteresovanih pojedinaca u postuku javnog uvida iznosilo je svoje primedbe i mišljenja i takodje podnelo je žalbu na doneto rešenje ministarstva od koga se sada odustalo“, kaže Dušan Filipović iz udruženja „Ne damo Jadar“.

I kao na vagi, sa jedne strane Vlada u uredbi jasno kaže da se svi pojedinačni akti i radnje bez odlaganja stavljaju van pravne snage, a sa druge strane državni zvaničnici neretko pričaju kako je greška što je projekat navodno zaustavljen, još uvek se ne zna šta će od ta dva prevagnuti.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs