Rio Tinto želi da pokrene izgradnju rudnika litijuma sudskim putem, upozoravaju iz međunarodne ekološke organizacije

Img Protesti protiv Rio Tinta; Foto: Cemaforum.rs

U toku su žalbe i sudske procedure protiv ukidanja Odluka na osnovu kojih je projekat Jadar zaustavljen u januaru 2022. godine, piše u saopštenju ekološke organizacije Earth Thrive.

Nevladina organizacija Earth Thrive je 2021. godine uručila Birou Bernske konvencije žalbu na izgradnju rudnika litijuma u dolini reke Jadar i prateće infrastrukture zbog štetnog uticaja na životnu sredinu.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine Republike Srbije i druga nadležna ministarstva su poslala obavezan izveštaj Birou Bernske konvencije kao deo redovnog procesa Žalbe.

„Preduzeće Rio Sava eksplorešjn/Rio Tinto je itekako aktivno i pokušava da ‚oživi‘ projekat Jadar“ piše u saopštenju objavljenom na internet stranici Earth Thirve.

Prema toj organizaciji znalo se da postoje aktivnosti vezane za projekat Jadar „koje se odvijaju na sastancima iza zatvorenih vrata“ ali do sada je bilo nepoznato „da se odigravaju i sudskim putem“.

Potvrdu da se Rio Tinto koristi pravnim sredstvima protiv odluke na osnovu koje je projekat Jadar zaustavljen 2022. godine, Earth Thrive pronalazi u izveštaju koji je Ministarstvo za zaštitu životne podneo Birou bernske konvencije sredinom januara, a koji je u međuvremenu postao dostupan javnosti.

„U toku su žalbe i sudske procedure protiv ukidanja Odluka na osnovu kojih je projekat [Jadar] zaustavljen u januaru 2022“, piše na stranici nevladine organizacije koja se bori protiv ekocida i za formalizaciju prava prirode na teritoriji Balkana i Mediterana.

Earth Thrive naglašava da i dalje nedostaje obećana transparentnost povodom projekta Jadar.

„Smatramo da je potrebno da javnost sazna sve detalje i trenutan status svih žalbi i tužbe koje je preduzeće podneo protiv Odluka Administrativne komisije vlade.“

Podsećamo, Vlada Srbije je u januaru 2022. zvanično prekinula poslovanje sa Rio Tintom, ali aktivisti i opozicioni akteri su zahtevali jasna uverenja da nije u pitanju samo predizborni trik vlasti, budući da su izbori bili blizu, a ekološki protesti posećeni.

Predstavnici udruženja „Ne damo Jadar“ su dobili dodatna uverenja od Ane Brnabić da će svi njihovi zahtevi biti ispunjeni, ali i saznali da će se o zabrani iskopavanja litijuma i bora raspravljati tek nakon izbora.

Kako su mnogi pretpostavljali da će biti, nakon dobijenih izbora Srpska napredna stranka je promenila ploču. Rudnik litijuma je u javnoj komunikaciji vlasti ponovo postao važan projekat, a oni koji se protive rudniku, postali su protivnici razvoja i rasta životnog standarda.

Izvor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs