Duh francuske kulture u čačanskoj Biblioteci

Img Foto: Biblioteka Čačak

U Srbiji se u martu, već duži niz godina obeležava „Mesec frankofonijeˮ, a tim povodom juče su čačansku Biblioteku posetili frankofoni amabasadori sa saradnicima. Nakon prezentacije aktivnosti nacionalne prestonice kulture „Čačanska rodna”, gosti su se upoznali sa istorijatom ove ustanove, a potom obišli i Odeljenje strane knjige. Pažnju osta privukle različite publikacije na francuskom jeziku, od književnih klasika, pa do interaktivnih slikovnica za najmlađe, prilagođenih učenju jezika. Ambasador Kraljevine Maroka je tom prilikom darivao i knjige, koje će dodatno obogatiti fond.

Cilj ovakvih poseta je promovisanje francuskog jezika, ostal, umetnosti. Koordinatori programa su frankofoni ambasadori u Srbiji koji obuhvataju 24 diplomatske misije (ambasade i međunarodne organizacije). Grupa je osnovana 2018. Kada je Srbija ostal pridružena članica Međunarodne organizacije „Frankofonijeˮ.

-Ovaj mesec je dobra prilika da se podsetite na neke od klasika i francuske književnike čitate u originalu. Upravo to nudi fond Odeljenja strane knjige, u kome su između ostalih zastupljeni autori: Molijer, Onore de Balzak, Viktor Igo, Gistav Flober, Gi de Mopasan, Emil Zola, Antoan de Sent Egziperi, Alber Kami, Samjuel Beket..., navodi se u saopštenju Gradske biblioteke.

Inače, u Odeljenju je smešeten i legat bračnog para Berte koji broji 1.200 knjiga na francuskom jeziku, a osim domaćih autora tu se nalaze i dela ostalih svetskih pisca koja su prevedena na ovaj jezik.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs