AKCIJA: Sadnja 30.000 košarastih vrba u Pranjanima

Img Foto: Seos - facebook

U nedelju, 2. aprila 2023. godine, sa početkom u 10 časova u Pranjanima biće organizovana sadnja 30.000 reznica košaraste vrbe u organizaciji udruženja „Tvoj život su tvoja dela“, ETOM i ekološkog udruženja „Suvoborska greda“.

Reznice vrbe obezbedila je SBB fondacija u saradnji sa Balkanskim energetskim i šumarskim trendom (BEFT) i GIZ-om, a pomoć u organizaciji obezbedio je Univerzitet u Beogradu, odnosno njegov Odbor za zaštitu životne sredine. Akciji su se pridružile i brojne volonterske organizacije: „Savez izviđača Srbije”, organizacija „Orhideja”, studenti Šumarskog fakulteta u Beogradu i dr.

Sadnja vrbe je planirana na prostoru koji je nekada koristio ugašeni rudnik magnezita Brezak - jezero u koje je ulazila otpadna voda iz rudnika je devastiralo zemljište u svojoj neposrednoj blizini te mu je neophodna rekultivacija.

Specijalna vrsta vrbe značajno poboljšava fizičko-hemijske osobine zemljišta, te isto zemljište koje je bilo u rangu neproduktivnih (V-VIII katastarske klase) prelazi u produktivno zemljište II-IV katastarske klase.

 -Ovim putem pozivamo zainteresovane pojedince, organizacije i kompanije sa teritorije opštine Gornji Milanovac da nam se jave i svojim učešćem doprinesu da ovaj događaj bude jedno veliko dobro delo kojim ćemo se svi zajedno ponositi, navodi se u pozivu Ekološkog udruženja Suvoborska greda.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs