Vesić: Kineska firma hitno da rekonstruiše srušeni Spomenik palim borcima u Negrišorima

Img FoNet/Wikipedia/BrankaVV

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, povodom vesti da je izvođač radova na deonici autoputa Pakovraća–Požega ošetio Spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu, poručio da je to nedopustivo i od kompanije zatražio da hitno rekonstruiše i vrati spomenik od istorijskog značaja za građane tog kraja Srbije.

“Na osnovu napisa iz medija i izveštaja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Kraljeva, upoznat sam da ste tokom izvođenja radova na izgradnji autoputa Pakovraća – Požega oštetili Spomenik palim borcima iz Drugog svetskog rata u selu Negrišori. Obavešten sam da ste tokom vikenda pristupili demontiranju spomenika bez najave nadzornom organu i Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Kraljeva“, naveo je Vesić i dodao da je tom prilikom spomenik oštećen.

On je dodao da je kineska firma postupila suprotno ugovoru, navodeći da je „oštećenje spomenika izazvalo uznemirenje naših građana“.

„Zahtevam od vas da pod hitno, u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Kraljeva izvršite rekonstrukciju spomenika, kao i da spomenik bude vraćen na mesto na kojem se nalazio ili drugo prikladno mesto u skladu sa odlukom Zavoda”, poručio je Vesić izvođačima radova.

Kineska firma, čiji su radnici prilikom izgradnje auto-puta u selu Negrišori kod Lučana srušili spomenik žrtvama Drugog svetskog rata, najavila je da će obnoviti to spomen obeležje.

Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović izjavio je da je to dogovoreno na jutrošnjem sastanku predstavnika lokalne samouprave i kineske kompanije.

Spomenik žrtvama Drugog svetskog rata u selu Negrišori pre dva dana je srušen prilikom izgradnje deonice auto-puta kroz to selo, a ostaci spomenika su rasuti po putu.

Meštani Negrišora su u brojnim objavama na društvenim mrežama izrazili nezadovoljstvo zbog rušenja spomenika u njihovom selu.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs