Ministarstvo građevinarstva pokrenulo postupak za poništenje građevinske dozvole za MHE Besko

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Resorni ministar Goran Vesić je izjavio da će se MGSI pozabaviti dozvolom za MHE na Rupskoj reci, protiv čije izgradnje meštani skoro 100 dana protestuju na barikadama.

Goran Vesić je 17. marta izjavio da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture reagovalo na podnesak meštana sela Dadince kod Vlasotinca koji se protive izgradnji MHE Besko na Rupskoj reci i apeluju da se ubrzaju procedure poništavanja nezakonito izdate građevinske dozvole. Kako je izjavio u gostovanju na TV Prva, „Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku po službenoj dužnosti pokrenulo je postupak poništavanja konačnih rešenja Opštinske uprave Vlasotince za izgradnju te mini-hidrocentrale“, odnosno dozvole za gradnju koju je Vlasotince izdalo investitoru „Water Green Energy“, iz Kumareva.

Preko tri meseca meštani sela Dadince, kod Vlasotinca, istrajavaju na straži u centru sela. Barikade su postavljene sredinom decembra, kada su se u selu pojavile građevinske mašine za izgradnju MHE Besko. Investitor tvrdi da je uspeo da započne radove u zakonskom roku i da ima pravo da ih nastavi; meštani tvrde da nije, ali strepe i da bi biznismen, koji je, po podacima EPS-a, od dve mini-hidroelektrane izgrađene uzvodno prošle godine prihodovao nešto više od milion, a pretprošle čak 1.6 miliona evra, ipak u Dadince mogao poslati bager pre nego što oni uspeju da dokažu da za to nema – i nikada nije imao pravo.

Naime, Dadinčani i aktivisti koji ih podržavaju naglašavaju da za izdavanje građevinske dozvole za spornu MHE nije bilo zakonskih osnova: ni važećih lokacijskih uslova, ni vodnih uslova, ni uslova zaštite životne sredine, ni energetske dozvole, niti studije o proceni uticaja na životnu sredinu koju je tražio republički Zavod za zaštitu prirode.

Žalbe na izdavanje i zahtevi za poništavanje građevinske dozvole podnošeni nekoliko puta

Organizacija za političku ekologiju – Polekol je 20. decembra 2022. Ministarstvu građevinarstva podnela zahtev za poništenje građevinske dozvole (Zahtev za Poništenje rešenja o izmeni građevinske dozvole kojom je odobrena izgradnja objekta MHE „Besko“ sa mašinskom zgradom i vodozahvatom) koju je izdalo Odeljenje za urbanizam, privredu, zaštitu životne sredine i imovinsko pravne poslove opštine Vlasotince, a po Zakonu o opštem pravnom postupku. Ovaj zahtev je kasnije i dopunjen.

Strahinja Macić, pravnik iz organizacije Polekol, je u decembru za Mašinu prokomentarisao da zahtev da republički organi reaguju i primene svoja puna ovlašćenja nikako ne znači da lokalna samouprava može i treba da bude oslobođena odgovornosti za dosadašnje propuste i greške. Kako kaže, Opštinska uprava je mogla da ponovi postupak i poništi očigledno nezakonitu GD, ali to nije učinila.

„Najveći propust opštine Vlasotince je što nije sprovela odluke koje je sama donela – Odluku o zabrani izgradnje MHE na svojoj teritoriji i Odluku o izradi izmene i dopune prostornog plana Vlasotinca od 20.6.2019.g. kojom bi izgradnja MHE na teritoriji opštine bila zabranjena, a sve lokacije definisane zloglasnim i zastarelim Katastrom MHE iz 1987. brisane s obzirom na to da ih planovi višeg reda određuju kao ‚potencijalne‘ a ne kao obavezujuće“, naglasio je Macić.

Odluke o zabrani izgradnje MHE i njihovom izbacivanju iz prostornog plana (koje zasad nije sprovela) opština Vlasotince je donela zahvaljujući višegodišnjem građanskom otporu „ubacivanju reka u cevi“ koje u Vlasotincu i Crnoj travi predvodi neformalno udruženje Bitka za Vlasinu. Iz ovog udruženja su na izjavu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture 17. marta reagovali saopštenjem u kom se navodi:

„Bitka za Vlasinu pozdravlja odluku resornog ministra o pokretanju postupka poništavanja dozvola za MHE ‘Besko’ i podseća njega i javnost da su meštani Dadinca, 12. januara ove godine, Ministarstvu građevinarstva podneli Zahtev za poništavanje konačnih i pravosnažnih akata u postupku izdavanja građevinske dozvole za MHE ‘Besko’ na Rupskoj reci, u kome je na više od 20 strana jasno obrazloženo i dokumentovano gde su sve kršeni propisi, procedure i zakoni od strane predstavnika nadležnog odeljenja Opštinske uprave opštine Vlasotince koje je tzv. investitoru i izdalo lokacijske uslove i građevinsku dozvolu!“

Iz aktivističkog udruženja podsećaju i na to da su Žalba na Rešenje o GD za MHE Besko podneta od strane Marine Kessler, predstavnice građanskog udruženja Korekt Crna Trava i članice udruženja Bitka za Vlasinu, kao i Zahtev za prestanak važenja Rešenja o GD za MHE „Besko“, podnet od strane Gorana Stojiljkovića, predsednika Mesne zajednice Dadince, Ministarstvu građevinarstva dostavljeni još u decembru 2021. godine, odnosno martu 2022. godine, „i da su ti predmeti stajali u fiokama resornog ministarstva do pre dva meseca kada se konačno krenulo u proceduru preispitivanja celokupne dokumentacije po ovom predmetu“.

Poništavanje dozvole ključno

U vezi sa MHE Besko zahtevane su i reakcije drugih ministarstava i nadležnih organa, a pokrenuto je i desetak krivičnih prijava, ali je postupak poništavanja konačnih rešenja Opštinske uprave Vlasotince kojima je investitoru „Water Green Energy“, iz Kumareva, dozvoljena izgradnja objekta MHE Besko na Rupskoj reci ključni. Poništavanjem dozvole bi se otklonila opasnost da se na Rupskoj reci izgradi i peti hidrotehnički objekat, a time udeo zarobljene vode iz reke (iz koje pije 15.000 ljudi) popne na tri četvrtine.

U gostovanju na TV Prva Vesić je izjavio da će MGSI u okviru postupka za poništavanje dozvole održati usmenu raspravu. Vesić je naglasio da je MGSI postupalo u zakonskim rokovima:

„Prvog dana sam pozvao službenike koji su radili na ovom predmetu i rekao im da donesu odluku zasnovanu na zakonu, a da ću ih ja zaštiti od najavljenog linča kakva god njihova odluka bude kao i da ću uvek stati iza njih. Naglašavam da je u konkretnom slučaju ministarstvo kao drugostepeni organ ažurno postupalo po svim podnetim inicijativama i da su sve radnje koje su prethodile pokretanju postupka poništavanja po službenoj dužnosti preduzete u skladu sa odredbama Zakona o opštem upravnom postupku”.

Vesić je izjavio i da će svi podnosioci inicijativa za poništavanje biti obavešteni o ishodu predmetnog postupka u zakonskom roku.

Iz MHE u Srbiji godišnje 30 miliona evra iz džepa građana za manje od 2% struje

Podsetimo, investiranje u dokazano štetne MHE je izuzetno unosan biznis. CINS je 14. marta objavio analizu izveštaja EPS-a po kom je tokom 2022. godine vlasnicima 135 malih hidroelektrana u Srbiji iz budžeta isplaćeno oko 30,5 miliona evra. MHE koje su u delimičnom vlasništvu kuma Aleksandra Vučića, Nikole Petrovića, su državi tokom 2022. godine naplatile električnu energiju u vrednosti od 2.9 miliona evra, a za prethodnih deset godina čak 23.4 miliona evra. Osam od deset malih hidroelektrana koje se povezuju sa Petrovićem su u opštini Crna Trava, u slivu Vlasine, reke zarad čije zaštite je nastala neformalna grupa „Bitka za Vlasinu“.

Zbog štetnog uticaja na životnu sredinu u EU je srušeno oko 400 malih hidroelektrana, a u SAD više od 1000, skreću pažnju Riverwatch, American rivers, ali i Šumarski fakultet u Beogradu, u čijem izveštaju iz 2019. se navodi i da „koncept izgradnje MHE fundamentalno ugrožava sistem zaštite životne sredine, očuvanje biodiverziteta i stabilnost fragilnih ekosistema brdsko-planinskih područja“. A sve to za oko 2% električne energije, koliko bi na godišnjem nivou zajedno proizvele stotine izgrađenih i MHE koje su u planu – iliti sedam puta manje nego što su samo gubici u mreži, čije saniranje ne bi ugrozilo ekosisteme i lokalne zajednice.

Izvor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs