Nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu

Img Ohrid; Foto: Cemaforum.rs

U Ohridu će biti održan sastanak evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija. Na poziv evropskog šefa diplomatije, u Ohridu će se razgovarati o sporazumu o implementaciji evropskog predloga. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će pozicija Srbije biti teža zbog naloga MKS za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i poručio da u Ohridu neće ništa potpisati.

Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će zbog naloga koji je izdao Međunarodni krivični sud u Hagu za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina pozicija Srbije u Ohridu biti teža, kao i da ćemo zbog toga morati još bolje da promišljamo svaki svoj potez u budućnosti.

Vučić je poručio da želi da razgovara o normalizaciji odnosa i o tome da Srbi i Albanci mogu normalno da razgovaraju i ponovio da u Ohridu  neće ništa potpisati.

On je na skupu u Sremskoj Mitrovici odgovorio na to što, kako je rekao, neki kažu "idemo da ga sprečimo da sutra potpiše".

"Sad vam kažem neću da potpišem ništa i baš ih briga. Mislite da se raduju, ne raduju se, jer se raduju samo nesreći Srbije i radovali bi se da sam rekao nešto drugo. Hoću da razgovram o normalizaciji, da možemo da razgovamo jedni sa drugima", naglasio je predsednik.

Žozep Borelj je istakao uoči sastanka da je vreme za dogovor Beograda i Prištine o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa. Poručio je da je vreme da Beograd i Priština "preuzmu odgovornost" i učine korak ka EU.

Kako je saopštila evropska diplomatska služba, Borelj i američki državni sekretar Entoni Blinken su se u telefonskom razgovoru uoči ohridskog dijaloga, saglasili da je sada pravo vreme da se učine značajni koraci u interesu evropske integracije Beograda i Prištine.

Izvor: RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs