Sindikat lekara i farmaceuta: Poziv mladim lekarima da volontiraju tokom specijalizacije je neverovatno potcenjivački

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić je oštro reagovao na izjave čelnika Ministarstva zdravlja u kojima se najavljuje „novi krug“ zapošljavanja, a mladi lekari pozivaju da biraju deficitarne specijalizacije i volontiraju tokom specijalizacije. Panić, pored ostalog, javnosti skreće pažnju na to da lekari koji volontiraju gube mogućnost da kasnije budu zaposleni jer im tokom volontiranja ne teče radni ni specijalistički staž, i krititikuje to što ministarstvo ne sprovodi obećana zapošljavanja lekara i drugog medicinskog osoblja uprkos dramatičnom nedostatku kadra u javnom zdravstvu.

Ministarka zdravlja je u januaru najavljivala da će Ministarstvo u februaru pristupiti zapošljavanju lekara, naglašavajući da je to šansa za najbolje mlade studente i učenike medicine.

Zapošljavanje bi bilo dobra vest kako za medicinske stručnjake, tako i za pacijente. Građanke i građani na specijalističke preglede u javnom zdravstvu neretko čekaju godinama ili trpe neadekvatan tretman zbog manjka medicinskog osoblja. U ovom trenutku se na listama čekanja nalazi 72137 lica, a u Srbiji po podacima Sindikata lekara i farmaceuta nedostaje 10.000 predstavnika medicinskog kadra, od čega čak 2.000 lekara. „Prema podacima Ministarstva zdravlja srpskom zdravstvenom sistemu fale anesteziolozi, specijalisti opšte medicine, patologije, mikrobiologije, transfuzije, fizikalne medicine, palijativne medicine, pedijatrije, radiologije, medicine rada, medicine sporta i preventivne stomatologije“navode u ovom sindikatu.

Stručnjacima, istovremeno, zbog loše politike upravljanja zdravstvom i javnim sektorom u celiki nakon školovanja neretko ostaje sumorni izbor između odlaska u inostranstvo, tavorenja na birou i beskrajnog volontiranja ili rada na određeno.

Do najavljenog zapošljavanja ipak nije došlo, konstatuju u Sindikatu lekara i farmaceuta. Njegov predsednik Rade Panić naglašava da su time oštećeni i mladi lekari i oni koji se (čak i godinama) nalaze na birou rada. „Nisu zaposleni ni oni kojima je posao obećan u predizbornoj kampanji pa su iskorišćeni, slikali se sa predstavnicima vlasti za udarne vesti. Nažalost, dobar deo tih kolega je ili ostao bez posla po isteku ugovora na određeno ili i dalje rade na određeno, što ih je u ovom momentu sprečilo da konkurišu na konkurse za specijalizacije“, komentariše Panić.

Lekari, školujte se o svom trošku da biste volontirali u nedogled 

Osvrćući se na ovih dana aktuelnu temu specijalizacija, Panić ocenjuje da od Ministarstva u javnost dolazi mnogo nekompletnih i netačnih informacija. Kao jednog od odgovornih za to Panić izdvaja državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Mirsada Đerleka.

Kako su preneli mediji, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek je osmog marta izjavio da je resorno ministarstvo sastavilo spisak deficitarnih specijalizacija i da „mladi lekari više neće moći da biraju na kojoj će specijalizaciji nastaviti karijeru“, dodavši da su napravljeni i spiskovi najuspešnijih studenata medicine, koji će biti zapošljavani u „novom krugu“ zapošljavanja, za koje se, po njegovim rečima, čekaju odobrenja predsednika i republičke vlade. Đerlek je istom prilikom naveo da po podacima Ministarstva u zdravstvenom sistemu trenutno radi oko 20.000 lekara, od čega su 13.500 specijalisti, 3.500 specijalizanata i 3.000 lekara opšte prakse.

Državni sekretar je slično ponovio i na gostovanju na Prvoj televiziji četrnaestog marta, pozvavši mlade lekare da uzmu deficitarne specijalizacije, i to u volonterskom obliku, „da bi im obećavao da će možda na taj način dobiti posao“, izdvaja Panić. Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta ocenjuje da je takav odnos prema mladim lekarima ucenjivački. On naglašava da mladi lekari i njihove porodice podnose velika odricanja tokom njihovog studiranja i stažiranja, kritikujući ideju da se lekari izlože ogromnim troškovima višegodišnjeg specijaliziranja bez finansijske nadoknade.

„To su užasni troškovi za najmanje četiri godine, a u slučaju nekih specijalizacija i duže. A što je najgore, nakon četiri ili šest godina volontiranja ti lekari nemaju ni dana staža niti specijalističkog staža“, komentariše Panić i dodaje:

„To znači da kada budu konkurisali negde za posao specijaliste neće ispunjavati uslove jer svaki konkurs za specijalistu traži da kandidat ima najmanje šest meseci specijalističkog staža“.

Panić smatra da se u Ministarstvu odnose prema lekarima neverovatno potcenjivački. On nabraja da neko ko volonterski specijalizira, dakle, treba da radi, uči, specijalizira, polaže ispite i bude dostupan u svako doba dana i noći, a da pritom nema radni odnos, dan staža, platu, topli obrok, regres ni nadoknadu za putne troškove – i još za to treba da plati.

„I u robovsko vreme rob je imao krov nad glavom, parče hleba i nešto da popije“, citira Panić reakciju kolege iz inostranstva na informacije o domaćim uslovima rada mladih specijalizanata.  

Kako neko ko nije u radnom odnosu može da bude deo zdravstvenog sistema?

„Treba postaviti pitanje kako neko ko nije u radnom odnosu može biti u zdravstvenom sistemu ili ustanovi? Kako ga vode? Šta je on?“, pita se Panić, dodajući da se u Srbiji specijalistički volontira već desetak godina.

„Profesor Vekić, koji je sad ambasador u Češkoj, je 2016. godine izjavio da će se potruditi da se volonterske specijalizacije ozakone“, navodi predsednik sindikata. „To je jedna neverovatna situacija – da neko nešto što što je više nego da ste rob stavi u zakon i da to važi, a da Srbija hoće u Evropsku uniju“, smatra.

Panić je kritikovao i formulaciju državnog sekretara i direktora Doma zdravlja Dr Milutin Ivković (Palilula), koji su pomenuli da „davanje“ specijalizacija mladim lekarima.  Specijalizacije se, naglašava Panić, ne „daju“:

„Zakon propisuje obavezu države i poslodavca da obezbedi dovoljan broj izvršilaca zdravstvene struke da bi građani Srbije imali Ustavom garantovanu dvadesetčetvoročasovnu neprekidnu zdravstvenu zaštitu. Specijalizacije se ne daju – za specijalizacije se raspisuju se konkursi“, objašnjava Panić, dodajući da takav konkurs treba da uzme u obzir dužinu studiranja, prosečnu ocenu za vreme studiranja, vreme na Birou, kao i potrebe službe koja raspisuje konkurs i one iz koje lekar odlazi na specijalizaciju. Interes je građana Srbije da najbolji lekari dobiju onu specijalizaciju koja je potrebna, bez biranja i dodeljivanja.

Panić je ponovio zabrinutost da će se Srbija u bližoj budućnosti naći u velikom problemu zbog nedostatka zdravstvenog osoblja.

U ponedeljak, 20. marta, biće održana konferencija za medije Sindikata lekara i farmaceuta na kojoj će predstavnici sindikata dati svoje ocene informacija koje o reformi zdravstva stižu iz resornog Ministarstva. „Ništa od onoga što Ministarstvo priča nije realizovano, pa da konačno razjasnimo i o specijalizacijama i o svemu ostalom“, prokomentarisao je Panić.

Izvor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs