Kamenolom u Kosjeriću nasilje nad ljudima i prirodom

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Zeleno-levi front koji čine Ne davimo Beograd, Inicijativa za Požegu i GG „Za čist Kosjerić“ oglasili su se nakon javne rasprave o uticaju na životnu sredinu izgradnje novog kamenoloma na Gradini u Kosjeriću. Saopštenje prenosimo u celosti.

Građani Kosjerića pokazali su jedinstvo u protivljenju izgradnji kamenoloma u njihovom gradu. Na javnoj raspravi i prezentaciji Studije o proceni uticaja na životnu okupilo se više od 100 zainteresovanih meštana Kosjerića koji su se suprotstavili namerama investitora i korumpiranih vlasti da se ovaj izuzetno štetan projekat gradi ljudima praktično na kućnom pragu.

“Prisustvovali smo rašomonijadi koju su vodili potpuni diletanti. Pripremljena video prezentacija bila je više nego amaterska i niko od prisutnih istu nije ni gledao. Svi okupljeni bili su potpuno unisonog stava i hrabro su se suprotstavilu brojnim pokušajima jeftine manipulacije nadležnih, koji su očigledno imali nameru samo da formalno ispoštuju proceduru.” – izjavio je Bogdan Obradović i dodao: “U Studiji, na primer, nije utvrđena dinamika miniranja, niti su investitoru predviđeni bilo kakvi ograničavajući faktori kada su u pitanju buka i eksplozije prilikom eksploatacije. Pored toga, vređanje zdravog razuma predstavlja navedena konstatacija da je rizik od eksplozije do koje dolazi prilikom uništavanja stena eksplozivom zanemarljiv!?”

Sreten Đorđević, advokat vlasnika parcela na obodu ovog projekta, ukazao je na očevidne i neotklonjive mane prezentovane Studije o uticaju na životnu sredinu – kao na primer činjenicu da u istoj piše da je eksploatacionom polju najbliža kuća na oko 170 metara, što je nototna laž, s obzirom da je kuća jedne meštanke udaljena samo 50 metara. Tom prilikom postavio je pitanja da li su uopšte utvrđivani uticaji od posledica miniranja i vibracija, što je, naravno, ostalo bez odgovora.

 “Šokirani smo činjenicom da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odobrilo radove firmi Gradina kamenolom još dok je ova rasprava bila u toku, iako im za to treba i ova studija o proceni uticaja na životnu sredinu – na koju su upućene brojne primedbe, koje je nemoguće ne usvojiti. Dakle, bez usvajanja naših primedbi, bez poštovanja procedura i prava građana, lokalna naprednjačka vlast na čelu sa Žarkom Đokićem i predstavnicima resornog ministarstva nastavlja da se kocka našim životima. Ogdovornost se ne može izbeći, predsedniče opštine Žarko Đokiću. To nemojte izgubiti iz vida!“ – poručila je Milena Orubović Đukić, odbornica u SO Kosjerić i aktivistkinja GG „Za čist Kosjerić“

Prethodna javna rasprava prekinuta je jer nisu bili obezbeđeni najosnovniji uslovi da se ona održi. Atmosfera je i ovaj put bila na ivici nasilja, jer su organizatori pokušali preko privatnog obezbeđenja, angažovanog od strane investitora, da legitimišu učesnike i uzmu im matične brojeve na ulasku u salu, a veliki broj građana ostao je van sale – čime im nije omogućeno osnovno pravo i načelo kada je reč o javnoj raspravi.

“Pokret Ne davimo Beograd, odnosno Zeleno-levi front kako ćemo se u budućnosti zvati, podržava građane Kosjerića u nameri da odbrane svoj dom od bahatih investitora i korumpirane naprednjačke vlasti.” – izjavio je narodni poslanik Robert Kozma i poručio da zahteva od policije da pronađe odgovorne za mučke napade i prebijanje meštane Kosjerića koji se protive kamenolomu.

Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd / Inicijativa za Požegu / GG „Za čist Kosjerić“





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs