Knjiga za ovu nedelju – Gijom Muso: Devojka od papira

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Osvrt na knjigu pripremila: Isidora Kojanović

Moj prvi susret sa francuskom književnošću krenuo je preko Musoa. Momka nežne duše, a opet dovoljno hrabrog da se iako “mladić” u svetu pisane reči uhvati u koštac sa “princem među žanrovima”- trilerom. Aplauz za ogromno srce iz dubine moje/naše čitalačke duše. Musoova književnost može biti osporavana ili voljena ali nikako ne mogu da prihvatim stav da ona ostavlja ravnodušnim, jer bi to onda dovelo u pitanje senzibilnost kod nas kao publike. Ja ne želim da verujem da smo bezosećajni...

A sada malo o knjizi “Devojka od papira”. Pokušaću da budem kratka i objektivna. U ovoj knjizi nas Muso na predivan način uči da verujemo prvenstveno u svoje sposobnosti, a potom i u ljude koji veruju u nas. Glavni lik knjige je pisac Tom Bojd koji je u jednom trenutku na vrhuncu karijere, srećan, zaljubljen, ispunjen i inspirisan za pisanje, a već u drugom on je sve osim toga. Nestankom njegove verenice Ane njegov život postaje taman i mračan. SVE DOK u njegov život ne unese svetlost, Bili, devojka koja mu menja pogled na dosadašnji tok života. Tu kreće njihova avantura. I NIŠTA ne bi bilo drugačije od normalnog da, čitajte dobro BILI NIJE GLAVNA JUNAKINJA IZ NEDOVRŠENOG BOJDOVOG ROMANA!

Pitate se sigurno da li je autorka ovog osvrta na nekim sarenim lekićima? Ne nisam. Samo sam fascinirana maštom ovog momka a bićete i vi ukoliko uhvatite za ruke Toma i Bili i zakoračite s njima u svet pun avanture i nečega čemu svi stremimo u životu a to je ljubav.

Na kraju ovog osvrta moram da se osvrnem na sam kraj knjige (Ko je imao tu sreću da je pročita ZNA o čemu govorim): IZMAŠTAJTE GA SAMI. Gijom nam je svima ostavio tu mogućnost.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs