Kraće radno vreme – veliki uspeh probnog perioda u Velikoj Britaniji

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Najveći broj preduzeća koja su učestvovala u do sada najvećem probnom periodu četvorodnevne radne nedelje na svetu je odlučilo da nastavi sa ovim režimom poslovanja.

Rezultati ovog testa koji je koji sproveden u Velikoj Britaniji od juna do decembra 2022. godine su danas predstavljeni javnosti i pokazuju veliko zadovoljstvo radnika i radnica i poslodavaca skraćenom radnom nedeljom.

U probnom periodu učestvovalo je više od 61 preduzeće sa oko 2900 zaposlenih koji dolaze iz različitih sektora, od usluga preko civilnog sektora do proizvodnje. Organizatori i promoteri ovog testa su bili mreža 4 Day Week Global koja je potekla sa Novog Zelanda i britanska istraživačka organizacija Autonomy, koji su potpomognuti i akademicima sa univerziteta u Kembridžu i Bostonu.

Uslov koji je postavljen kompanijama kako bi učestvovale u probnom periodu skraćivanja radne nedelje uz asistenciju stručnjaka iz pomenutih organizacija je bio da plate zaposlenih ostanu iste uz značajno skraćivanje radnog vremena – što su poslodavci mogli da realizuju kroz različite modele – od izbacivanja jednog radnog dana do skraćivanja radnog vremena tokom pet dana. Rezultati koje su istraživači dobili kroz intervjue sa menadžerima i radnicima, kao i kroz skupljanje podataka o poslovanju firmi i angažovanju radnika i radnica pokazuju da kraće radno vreme donosi boljitak svima.

Direktor britanske kampanje za četvorodnevnu radnu nedelju (4 Day Week) Džo Rajl je u komentaru za Gardijan rekao da je ovo prelomni momenat za skraćivanje radnog vremena.

„U širokom spektru sektora privrede blagostanje zaposlenih se dramatično poboljšalo, a produktivnost je ili održana ili poboljšana u skoro svim slučajevima. Zaista smo zadovoljni rezultatima i nadamo se da će to pokazati da je došlo vreme da se četvorodnevna nedelja prihvati u celom društvu“, rekao je Rajl.

Podaci u korist skraćenja radnog vremena

Od 61 preduzeća koje je učestvovalo u probnom periodu čak 56 (92%) će nastaviti sa kraćim radnim vremenom, od toga je 18 preduzeća četvorodnevnu radnu nedelju već usvojilo kao pravilo dok će ostali nastaviti sa isprobavanjem različitih modaliteta.

Najpozitivnije rezultate skraćivanja radne nedelje osećaju zaposleni. 39% radnika i radnica je projavilo da su pod manjim stresom a nivo sagorevanja na poslu (burnout) je opao za 71%. kod zaposlenih je opao i nivo anksioznosti, premora i problema sa spavanjem dok je mentalno i fizičko zdravlje poboljšano pokazuju rezultati istraživanja.

Tokom probnog perioda su se poboljašavali i rezultati merenja ravnoteže između posla i privatnog života. Zaposleni su prijavljivali da im je bilo lakše da, sa skraćenim radnim vremenom, balansiraju obaveze na poslu i one vezane za porodični i društveni život. Za 54% je bilo lakše usklađivanje privatnih i poslovnih obaveza, a radnici su bili zadovoljniji i stanjem finansija u domaćinstvu.

„Osećaj je kao da se lagano pripremamo za vikend. Dok dođu subota i nedelja, imam osećaj da sam obavio administriranje privatnih obaveza, oprao kola, sredio baštu, šta god“, rekao je jedan od zaspolenih u sektoru nege.

60% ispitanika je reklo da je sposobnije da uskladi posao sa poslovima nege u porodici, dok je 62% prijavilo lakše usklađivanje posla i društvenog života. „Niste ni svesni šta će ovo značiti za moju porodicu – koliku ćemo količinu novca moći da uštedimo na troškovima brige o deci“, izjavio je radnik iz civilnog sektora.

Kao i u ranijim istraživanjima i ovo je pokazalo da i poslodavci imaju dosta razloga za zadovoljstvo. Prihodi preduzeća su u proseku porasli za 35% u odnosu na isti period u godini pre ovog probnog perioda što pokazuje dobar rast u periodu skraćenog radnog vremena i ostavlja prostor za angažovanje dodatnih radnika.

Broj zaposlenih koji napuštaju ova preduzeća je opao za 57% tokom pilot projekta, a mnogi radnici su novootkriveno slobodno vreme cenili i više nego visinu zarada pa se tako čak 15% njih ne bi vratilo na pet radnih dana bez obzira na potencijalno povećanje zarade.

Sve je više istraživanja i pilot projekata koji pokazuju da trend skraćene radne nedelje raste u svetu i da su efekti koji se postižu kraćim radnim vremenom pozitivni kako za radnike i radnice tako i za poslodavce, navodi se na portalu Mašina.rs. Srbija nije izuzetak pa tako imamo dve firme, jedna iz sektora usluga, druga iz proizvodnje, koje su skratile radnu nedelju.

Izvor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs