EP usvojio dve Rezolucije o transparentnosti i integritetu u donošenju odluka

Img Foto: Pixabay

Evropski parlament (EP) usvojio je u Strazburu dve rezolucije o transparentnosti i integritetu u donošenju odluka u EU, što je, kako ističe EP, „nužan prvi korak“ kako bi se vratilo poverenje građana nakon izbijanja skandala „Katargejt“.

Evropski poslanici su istakli „politiku nulte tolerancije na korupciju u bilo kojem obliku i na bilo kojem nivou“. Smatraju da u ovom pitanju Parlament mora pokazati „nedvosmisleno jedinstvo i nepokolebljivu odlučnost“.  

Kako je navedeno u dokumentima, oblasti u kojima treba dopunski raditi je sprovođenje Kodeksa ponašanja, uključujući primenu novčanih kazni u slučajevima njegovog kršenja, uvođenje dodatnih aktivnosti koje se mogu sankcionisati, kao i zabranu bilo kakvih plaćenih aktivnosti koje bi mogle dovesti do sukoba interesa poslanika. Predviđa se i da putovanja koja plaćaju treće zemlje budu odobrena.  

Poslanici traže da se sprovedu provere  parlamentarnih asistenata i personala Parlamenta koje radi u osjetljivim političkim oblastima kao što su spoljni poslovi, bezbednost i odbrana. U rezolucijama se predlaže da se formira nezavisno etičko telo koje bi pratilo ponašanje poslanika, a poslanici treba da popune formular za sve što poseduju i to pre početka i na kraju mandata. Pregovori o o etičkom telu koje treba jasno da razlikuje kaznena dela, kršenje institucionalnih pravila i neetičko ponašanje, treba da budu  okončani pre ovog leta.  

Telo bi imalo ključnu ulogu u zaštiti uzbunjivača u institucijama EU radeći na komplementaran način sa drugim tielima Unije kao što je Kancelarija za borbu protiv prevara (OLAF), Evropski javni tužitelja (EPPO), Kancelarija pravobraniteljice i Evropski revizorski sud. EP napominje da su nevladine organizacije navodno korišćene kao vektori stranog mešanja i poziva na reviziju postojećih propisa kako bi se povećala transparentnos.

Naglašava da pre nego što nevladina organizacija bude upisana u registar transparentnosti EU, mora biti finansijski proverena.

Inače, danas se istraga belgijske policije o navodnoj korupciji i kupovini uticaja, koji su, kako se sumnja, sprovodili Katar i Maroko u Evropskom parlamentu, proširila na još dve poslanice, Mariju Arenu i Alesandru Moreti, pokazuje međunarodni nalog za hapšenje u koji je portal Politiko imao uvid.

Izvor: Tanjug/Insajder





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs