Kako do besplatnih udžbenika za sve đake u Srbiji

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Od septembra, učenici osnovnih i srednjih škola u Beogradu imaće besplatne udžbenike, a o trošku gradskog budžeta finansiraće se i boravak dece u vrtićima. Za stanovnike glavnog grada to je velika olakšica. Ostale sredine, posebno nerazvijene, nemaju dovoljno sredstava za dodatna odvaja.

Kupuju na više rata, nasleđivanje je moguće samo ako se ne menjaju izdavači, ali je za roditelje koji imaju više dece nabavka udžbenika osetan udar na kućni budžet. 

"Komplet udžbenika za sedmaka je bio nepunih 18.000, dok za treći razred je bio, nemojte me držati za reč, recimo 6, kada se to sabere dolazimo na sumu koja uopšte nije prijatna", kaže Jelena Stanojević iz Niša.

"Dosta, baš puno plaćamo knjige, udžbenici su jako skupi, nekako izađemo na kraj, ja samo radim, suprug ne, i onda snalazimo se nekako, objašnjava Dragana Stanojević iz Trgovišta.

"Ja bih voleo, da ne samo Beograd kao glavni grad, nego da svi gradovi, sve opštine, sve sredine u Srbiji uzmu taj dobar primer", dodaje Dušan Spasić iz Trgovišta.

Te želje dele pojedinci, organizacije, udruženja iz Srbije.

"Mislim da je zaista neshvatljivo da mi pravimo jedan dvoslojni sistem, gde Beograd uživa takve privilegije, i postavlja se pitanje zašto ne u ostatku Srbije", naglašava prof. dr Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije Alek Kavčić.

Petinu budžeta Trgovište već odvaja za prosvetu, materijalne troškove, grejanje, prevoz. Vrtić je besplatan za treće dete, i nezaposlene roditelje. Razvijene sredine, poput grada Zrenjanina ulažu i u udžbenike i torbe za prvake, energetsku efikasnost.

"Da vidimo u kojim modelima, dakle oslanjajući se na model Novog Sada ili Beograda da vidimo kako možemo da proširimo da i ostali učenici dobiju priliku za, odnosno mogućnost da imaju besplatne udžbenike za školovanje", kaže Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

"Ali se nadam da će neko od rukovodioca iz Republike prepoznati taj projekat, pa da bude bar na nivou i nerazvijenih opština, s obzirom da u Trgovištu veća je sigurno potreba, gde je 50 odsto stopa nezaposlenosti za takav vid stimulacije", ističe Nenad Krstić, predsednik opštine Trgovište.

U Srbiji su 44 opštine nerazvijene, slabija je naplata taksi, poreza, nema sredstava za udžbenike.

"Još malo lokalne samouprave neće imati ni za plate možda svoje, ako vam kažem da transferi ovim lokalnim samoupravama nisu povećani od 2013. ili 14. godine, a svi znamo od tad koliko je poskupelo gorivo, evo ulična rasveta, koliko je poskupela, ogrev za škole, materijalni trošokovi, prevoz radnika, plate. Da vidimo da nađemo način da sva deca dobiju besplatne udžbenike, kao što je dobio Beograd, da nije dobio Beograd, možda ne bi ni mi mogli da tražimo, ali je Beograd pokrenuo to i stvarno po meni nije u redu", naglašava Novica Tončev, ministar za razvoj nedovoljno razvijenih područja.

Ministarstvo prosvete obezbeđuje besplatne udžbenike za učenike sa smetnjama u razvoju, invaliditetom, izuzetnim sposobnostima, iz socijalno ugroženih porodica, treće i svako naredno dete u sistemu obrazovanja.

Izvor: RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs