Borska reka je ćup sa blagom bez dna - Zijin traži dozvolu da kopa dublje

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Kompanija Serbia Zijin Copper doo Bor planira da otkopavanje ležišta Borska reka, u okviru rudnika Jama, maksimalno proširi do nivoa overenih rudnih rezervi.
Kako je navedeno u zahtevu za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta otvaranja ležišta Borska reka do kote K-455, koji je Serbia Zijin Copper podneo Ministarstvu životne sredine, trenutno se eksploatacija rude iz ležišta Borska reka izvode do k-235 m.

Dodaje se da je istraživanje ležišta Borska reka izvedeno u periodu od 1976. do 1999. godine i tada su overene rezerve iznad kote k-455 m u ukupnoj količini od 319.967.170 t rude sa srednjim sadržajem bakra 0,5 % Cu i pratećim elementima.

Međutim, na osnovu elaborata o resursima i rezervama bakra i zlata overene su bilansne rezerve bakra i zlata u ležištu Borska reka do k-800 m.n.v., minimalnog ekonomskog sadržaja 0,3%.

S obzirom da se planira nastavak eksploatacije ispod kote k-235 m, do koje je urađena i odobrena projektna dokumentacija, prva faza otvaranja dubljih delova ležišta, odnosno izrade pristupnih podzemnih rudničkih prostorija, biće do nivoa k-455 m ležišta – stoji u zahtevu.

Iz tog razloga je, navodi se, kompanija donela odluku da izradi Dopunski rudarski projekat otvaranja ležišta Borska reka do kote k-455 m.

Projektom je predviđena izgradnja 3 ventilaciona okna i jednog servisnog okna u prvoj fazi, servisnog i izvoznog niskopa, kao i glavnih horizontalnih prostorija za povezivanje vertikalnih prostorija na projektovanim nivoima otvaranja ležišta.

Ležište Borska reka je najveće i najdublje ležište u okviru borskog rudnog polja. Nalazi se u slivu Borske reke, severozapadno od postojećeg površinskog kopa.

Kako su Novosti pisale 2019. godine kada je Zijin u saradnji sa borskim Institutom za rudarstvo i metalurgiju započeo izradu glavnog rudarskog projekta eksploatacije podzemnog ležišta Borska reka, procene su da ovaj lokalitet krije rezerve od gotovo četiri miliona tona bakra, 130 tona zlata i više od 1.000 tona srebra, čija je vrednost veća od 30 mlrd USD.

Navodi se i da se pretpostavlja da Borska reka krije mnogo više od do sada utvrđenih rezervi od oko 320 miliona tona rude – čak i više od milijardu tona, sa prosečnim sadržajem od jednog procenta bakra, što je gotovo trostruko više nego u rudnicima RTB koji se trenutno eksploatišu.

- O tome koliko je Borska reka atraktivno ležište, koje po svojoj minerologiji podseća na podzemni rudnik bakra Čukaru peki, svedoči i podatak iz 2002. godine. Tada je Svetska banka, pre raspisivanja prvog tendera za prodaju RTB, izdala studiju po kojoj budućnost ovdašnjeg rudarstva treba bazirati na istraživanju i eksploataciji tog ležišta – prenele su Novosti.

Izvor: eKapija





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs