Prijave za beogradsku nelegalnu gradnju u fiokama ista tri tužioca

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Prvo i Treće osnovno javno tužilaštvo kršila su pravila i krivične prijave za nelegalnu gradnju dodeljivala su stalno istim zamenicima javnih tužilaca, objavilo je Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu.

Zbog toga je VJT naložilo Prvom i Trećem osnovnom javnom tužilaštvu da ravnomereno raspoređuju krivične prijave za nelegalnu gradnju svim zamenicima javnih tužilaca, bez izuzetka.

Do sada su na krivičnim prijavama radila samo dva zamenika tužioca u Prvom, a jedan zamenik u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu.

Na teritoriji ovih javnih tužilaštva nalaze se najskuplja i najeksluzivnija građevinska zemljišta, Vračar, Zvezdara, Novi Beograd, Zemun, Stari grad, ističe se u saopštenju.

Prilikom dosadašnjeg rešenjava krivičnih dela nelegalne granje bila je dominanta upotreba instituta sporazuma o priznanju kriivčnih dela. Takođe, zamenici javnih tužilaca koji su se bavili ovim krivičnim prijavama nisu imali bilo kakvu specijalizaciju za navedenu oblast.

Uočeno je i da su učiniocima krivičnih dela prevashodno izricane mere upozorenja ili kazne ispod zakonskog minimuma.

Zamenici javnih tužilaca koji su se po nalogu javnih tužilaca isključivo bavili gradnjom bez građevinske dozvole nisu imali odgovarajuću komunikaciju sa Posebnim odeljenjem za sprečavanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Zbog toga mu nisu ni ukazivali na slučajeve u kojima postoji sumnja na pranje novca. U takvim slučajevima investitori nelegalnih objekata su osobe sa skromnim primanjima, penzioneri, izdržavana lica, odnosno ona lica koja očigledno nisu stvarni, već samo fiktivni investitori, piše u sopštenju VJT.

VJT je iniciralo i formiranje posebne radne grupe koju bi činili predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Apelacionog javnog tužilaštva u Beogradu, Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i osnovnih javnih tužilaštva u Beogradu, radi jedinstvenog postupanja u ovim slučajevima i izgradnje jedinstvene tužilačke prakse.

Izvor: Nova ekonomija

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs