Prim. dr Dejan Dabić: U porastu broj obolelih od karcinoma debelog creva - prevencija ključna

Img Foto: Bus plus produkcija / Epicentar press

"U Srbiji se godišnje registruje više od 4500 novih slučajeva obolelih od karcinom debelog creva i svake godine od njega umre oko 3000 ljudi", neslavna je statistika koju je na večerašnjem predavanju "Karcinom debelog creva... juče... danas... sutra" izneo prim. dr Dejan Dabić, specijalista opšte hirurgije i v.d. direktora Opšte bolnice u Čačku.

Prema rečima dr Dabića, navedene brojke govore da je situacija veoma zabrinjavajuća, ali i da su ti podaci uslovljeni porastom svesti stanovništva. Samim tim, ljudi se češće javljaju na preglede i na skrining koji je već uveden u našoj zemlji, i to je jedan od razloga što se sada u većem broju dijagnostikuje karcinom debelog creva nego prethodnih godina.

Prema podacima iz Opšte bolnice Čačak (za prve dve decenije XXI veka) karcinom debelog creva po nekima dobija karakteristike epidemije i u samom neslavnom vrhu je na listi učestalosti malignih tumora, u zavisnosti od geografske sredine. Karcinom debelog creva se najčešće javlja kod muškaraca.

"Samim porastom svesti i odlaskom na dijagnostiku i uobičajne preglede u određenoj starosnoj dobi, dijagnostikuje se veći broj karcinoma u početnoj fazi, što je jako bitno za konačnu dijagnozu i izlečenje. Cifre govore da je broj u porastu, ali sada je drugačija svest stanovništva i može se u velikoj meri to opravdati većim brojem javljanja. S druge strane, određeni faktori koji utiču na nastanak karcinoma - sa tehnološkim napretkom, industrijalizacijom - takođe su porastu i to je još jedan od razloga", pojašnjava prim. dr Dabić.

 

On je istakao da su faktor sredine, savremeni način života, ishrana, stres, pogrešne navike, ali i nasleđe - ključne za stvaranje ove bolesti.

"Posle 50. godine bi svi trebalo da se javimo na te preventivne preglede u cilju ranog otkivanja karcinom, a ukoliko postoje nasledne predispozicije, to bi već trebalo uraditi posle 30-te godine", savetuje dr Dabić.

Kada su analize u pitanju, on ističe da je najbezbojniji i, za mnoge, najprivatljiviji test na skriveno krvarenje.

"Vi ne vidite krvarenje u stolici golim okom, ali postoje testovi koji pokazuju prisustvo te skrivene krvi, i ukoliko se utvrdi njeno prisustvo, onda se pacijenti šalju na kolonoskopiju. I to je metoda kojom vi vizualizujete unutrašnje stanje debelog creva i vidite da li postoji nešto ili ne. Ako postoji nešto sumnjivo, uzima se isečak, odnosno, biopsija, i šalje se na histopatološki pregled. U zavisnosti od histopatološkog nalaza, odlučuje se da li je potrebna i koja terapija", objašnjava dr Dejan Dabić.

Kada je lečenje ove vrste karcinoma u pitanju, prema rečima dr Dabića najefikasnija metoda je hirurgija, odnosno operativno lečenje.

"U nekim fazama bolesti operativno lečenje je konačna procedura. Ukoliko je početna faza, pacijent je izlečen. Ukoliko dođu u uznapredovaloj fazi i zapušteni, onda pored operacije sledi hemoterapija, radioterapija. A nažalost, u nekim krajnjim fazama zapuštenosti privremeno se rade neke od ovih navedenih metoda kako bi se pacijentu donekle produžio život. I hirurgija je napredovala, pa se i sa tim tehnikama poput: otvorene, laparoskopske i robotske hirurgije produžava život", dodaje na kraju prim. dr Dejan Dabić.

Predavanje je zamišljeno da se ova tematika približi običnom čoveku i da pojedinac ima osnovne podatke šta da preduzme ako primeti određene simptome i šta da radi da ne dođe do toga.

Pored brojnih posetilaca iz nemedicinskog sektora, predavanju dr Dabića prisustvovao je veliki broj zdravstvenih radnika i lekara iz raznih oblasti.

Organizator je Kulturno – obrazovni program Kulturnog centra Čačak.

 

Izvor: Epicentar press





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs