TS: Najlošiji skor Srbije u 11 godina na listi Indeksa percepcije korupcije

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Srbija na najznačajnijem globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije u javnom sektoru ima indeks 36 od 100 mogućih i pala je za pet mesta na listi – na 101. poziciju, saopštila je Transparentnost Srbija (TS).

U prethodne dve godine Srbija je imala indeks percepcije korupcije (CPI) 38, i nalazila se na 94, odnosno 96. mestu liste koju objavljuje međunarodna organizacija Transparency International. Ovogodišnji skor je ujedno najlošiji u poslednjih 11 godina, otkako se primenjuje ista metodologija ocenjivanja, navodi TS.

TS je, ujedno, ocenila da je na ovaj pad, posle decenijske stagnacije, očekivan u situaciji otvorenog kršenja brojnih antikorupcijskih preventivnih zakona.

Indeks Srbije je za sedam posena manji od svetskog proseka. Od zemalja regiona samo je Bosna i Hercegovina lošija, sa indeksom 34, a Albanija deli 101. poziciju sa Srbijom.

TS će na današnjoj konferenciji za medije poredstaviti detaljnije nalaze Indeksa percepcije korupcije, glavne probleme i prioritete za borbu protiv korupcije u 2023.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs