Vučić: Ako ne prihvatimo plan prekidaju se integracije, povlače investicije…

Img Foto: Pixabay, ilustracija

"Došla je "zapadna petorka", u drugoj rečenici koja mi je saopštena rečeno je - morate da prihvatite ovaj plan (francusko-nemački), a ako ga ne prihvatite, suočićete se s posledicama", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je naveo Vučić, poručili su mu da plan mora da bude prihvaćen.

„Suočićete se, pod jedan, sa prekidom procesa evrointegracija, pod dva, suočićete se sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, pod tri – sa sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koje će naneti štetu Srbiji. To mi je ponovljeno još tri puta tokom razgovora i svaki put sam na to snažno reagovao“, istakao je Vučić.

 Rekao je i da smatra da je zamrznuti konflikt najogre rešenje i da treba da tražimo kompromisno.

„Važno je da radimo na kompromisnom rešenju, ne verujem da je to moguće s Kurtijevim režimom, moramo da tražimo rešenje jer nam je potreban mir s Albancima“, kaže predsednik Srbije.

Predsednik navodi da su došli sa planom „koji smo videli prvi put pre 60 dana“, u čijem pravljenju nismo učestvovali, niti nas je, kako je rekao, niko nije pitao ni konsultovao.

„Oni su došli da nam predoče svoj plan, bez ikakve krivice Srbije, ništa nismo uiradili nikome, nije upucan nijedan Albanac, ništa nismo uradili, došli su i pokazali plan, a zatim su 13. decembra sve zemlje članice prihvatile plan i pet nepriznavača Kosova, jer su im objasnili da u planu nema eksplicitnog priznanja samostalnosti Kosova, iako su prikrili činjenicu da postoji implicite obaveza da se ne protivimo ulasku kosova u UN. Oni su to svi prihvatili, time je taj plan postao de fakto novi pregovarački okvir za Srbiju. Nama nema napretka ukoliko ne budemo radili, ni u Evropi, niti je moguće da bilo šta uradimo ukoliko ne sarađujemo“, dodao je.

Naglašava da je u Kurtijevo vreme bilo 288 incidenata, samo u ovoj godini 10 teških.

„Oni traže sukob jer žele da NATO uđe u sukob sa Srbijom, a da on izbegne svoju obavezu formianja ZSO. Mi ukazujemo svakog dana da Srbima nije bilo dozvoljeno da glasaju, da su ljudi hapšeni, da je pucano u srpsku decu, ali ne možemo da promenimo člinjenicu da su se više uznemirili svi stranci zbog toga što je Rada Trajković sedela na klupi dva sata, nego što su srpska deca ranjena. Mi moramo da razumemo da su osudili i Srbiju zbog barikada, nisu želeli da čuju zašto su to Srbi uradili, mi smo krivi za njih zato što su barikade izazvale nestabilnost a ne hapšenje i maltretiranje Srba“, dodaje.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs