Veštačke suze o državnom trošku: NKOSK naručio 200 pakovanja kapi za oči

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Ukupno 200 pakovanja veštačkih suza potrebno je Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita kako bi ove godine radili svoj posao, piše portal 021.rs.

Ova institucija, koja se bavi uslovima na tržištu stambenih kredita, upravo sprovodi javnu nabavku za kupovinu veštačkih suza, odnosno kapi za oči koje najčešće koriste oni koji nose sočiva, što pokreće pitanje – kako je ova nabavka u opisu posla zaposlenih?

Kako se navodi u tehničkoj specifikaciji tendera, nabavlja se ukupno 200 komada preparata „Refresh contacts“ od 15 miilitara „ili odgovarajuće“, navodi se u tekstu 021.rs.

Budući da, prema Zakonu o javnim nabavkama, naručioci ne mogu da detaljno opisuju i imenuju predmete nabavki, Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) je u ovom slučaju dodala specifikaciju „ili odgovarajuće“ kako bi se zakonski „pokrila“.

Traži se da rok upotrebe veštačkih suza bude najmanje šest meseci od dana isporuke, a da se isporuka organizuje dva puta godišnje u sedište institucije, u Ulici Kneza Miloša u Beogradu.

Korporacija je čak dobila pitanje u okviru portala javnih nabavki: „Poštovani, molim budite ljubazni, bez šale, zaista nas interesuje logička veza predmeta javne nabavke sa vrstom delatnosti naručioca? Koja je logička veza ‘veštačkih suza’ sa osiguranjem kredita i nacionalnom korporacijom?“.

U svom odgovoru na ovo pitanje, NKOSK navodi da „određuju predmet nabavke u skladu sa svojim objektivnim potrebama i na osnovu navedenih potreba sačinjava tehničke specifikacije koje predmet nabavke mora da ispunjava“.

U skladu sa navedenim, naručilac u konkretnom postupku nabavlja preparat ‘veštačke suze’ za zaposlene u Korporaciji“, poručuje Korporacija u odgovoru na ovo pitanje na portalu javnih nabavki.

Na pitanja 021.rs zbog čega su zaposlenima u NKOSK za rad neophodne kapi za oči i ko ih koristi, Korporacija kaže da se nabavka sprovodi „u cilju obezbeđenja rada na radnom mestu na kojem su sprovedene mere za bezbedan i zdrav rad za zaposlene“, a imajući u vidu, kažu, propise iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Tender je otvoren do 31. januara, navodi portal 021.rs, nakon čega će, u slučaju da dobije ponudu zainteresovanog dobavljača, Korporacija kapi za oči platiti ukupno 150.000 dinara.

Kako je vidljivo na sajtu nekoliko apoteka, kapi za oči pomenutog naziva i brenda koštaju oko 800 dinara po boci, piše 021.rs.

Izvor: 021.rs

 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs