TS: Na osnovu čega će se birati direktor Agencije za sprečavanje korupcije

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je da izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije kasni i upitala na osnovu čega će se poslanici Skupštine Srbije opredeljivati između tri kandidata.

U saopštenju TS je ocenila da programi tri kandidata za direktora Agencije ne pružaju jasne odgovore na sva bitna pitanja o budućem radu ovog organa, navodeći da zakonska procedura izbora uopšte ne podrazumeva mogućnost predstavljanja kandidata u Skupštini.

„Njihovi programi nisu ni dostavljeni poslanicima, već isključivo biografije, pa se može očekivati da se ponovi situacija sa izborom članova Veća Agencije iz 2021, kada su poslanici očigledno glasali na osnovu unapred postignutog dogovora a ne sagledavanja individualnih kvaliteta“, navodi TS.

Organizacija je ukazala da programi koje su predstavili kandidati za direktora imaju nedostatke, a Komisija koja je razmatrala programe je propustila to da utvrdi u zapisniku, kao i tokom polučasovnog predstavljanja kandidata kada su mogli da im postavljaju i dodatna pitanja, a ocene predstavljanja programa su nedovoljno argumentovane.

Na konkurs su se javili aktuelni direktor Agencije Dragan Sikimić, njegov zamenik Dejan Damnjanović, Kosta Sandić, koji ima prethodno iskustvo rada u privatnom i javnom sektoru, kao i troje kandidata koji nisu izašli na testiranje.

Prema mišljenju TS, relativno mali broj kandidata može biti pokazatelj niskog poverenja u mogućnost da bude izabran onaj ko unapred ne obezbedi političku podršku, kao što se pokazalo prilikom izbora članova Veća.

Pravosudna akademija je ustanovila dobru praksu time što je objavila programe kandidata. Međutim, očigledno je da komisija trebalo da precizira obavezne elemente programa rada kako bi razmatranje, ocenjivanje i poređenje tih programa bilo argumentovanije, navodi TS i dodaje da su napravili analizu programa sva tri kandidata, koju će dostaviti i poslanicima.

Mandat aktuelnog direktora Agencije ističe 18. januara 2023, predlog koji sadrži imena sva tri kandidata dostavila ministarka pravde 11. januara. Pravosudna akademija je sprovela konkurs, čiji su rezultati objavljeni 28. decembra 2022.

Očigledno je da će i izbor i sada kasniti, kao što se dogodilo i kada su birani članovi Veća Agencije, kojom će od 18. januara rukovoditi njen sadašnji zamenik, čiji mandat ističe u avgustu ove godine, a koji je i sam jedan od tri kandidata na aktuelnom konkursu, navodi TS.

Izvor: FoNet/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs