Ponovo protest protiv izgradnje MHE Besko ispred opštine Vlasotince

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Meštani sela Dadinci i okolnih sela te članovi udruženja Bitka za Vlasinu odlučili su da protestom skrenu pažnju na sporo reagovanje institucija na probleme u vezi sa građevinskom dozvolom za MHE Besko.

Upetak, 13 januara, predstavnici opštine Vlasotince razgovarali su sa meštanima o problemima u vezi sa izdavanjem građevinske dozvole za MHE Besko. Razgovori u zgradi opštine Vlasotince nisu rezultirali dogovorom, pa će građani na svoj problem u ponedeljak, 16. januara ponovo skrenuti pažnju i protestom ispred zgrade opštine.

Prethodni protest zbog istog problema održan je u Vlasotincu sredinom decembra. Meštani sela Dadince i okolnih sela u međuvremenu, već preko mesec dana, danonoćnim stražama i barikadama sprečavaju početak radova na trećoj MHE na Rupskoj reci. Po njihovim rečima, građevinska dozvola za MHE Besko je izdata bez odgovarajućeg pravnog osnova i treba da bude poništena.

Lokalna samouprava, sa predsednikom na čelu, je od predstavnika tela lokalne samouprave koja su bila zadužena za izdavanje pojedinih dokumenata (čiju pravnu valjanost osporavaju meštani i aktivisti) krajem decembra zahtevala da se o njima izjasne. Tokom praznika su stigli odgovori. Aktivisti smatraju da ovi odgovori oni nisu valjani i da predstavljaju pokušaj odgovornih da svoje delovanje opravdaju rupama u zakonima.

„Oni se drže priče da su radili sve po zakonu, iako postoje brojni dokazi da nisu, i iako smo mi podneli brojne krivične prijave zbog toga. Podneli smo krivičnu prijavu protiv rukovodioca lokalnog odeljenja za urbanizam, privredu, zaštitu životne sredine i imovinsko-pravne poslove, Marinka Đorđevića; protiv načelnika opštinske uprave, Marjana Stankovića; protiv glavne urbanistkinje u odeljenju za urbanizam, Jelene Kranjčević i još tri lica u istom odeljenju: pravnice, bivšeg rukovodioca i službenika zaduženog za rešavanje pitanja u vezi sa zaštitom životne sredine“, komentariše za Mašinu Petar Ilić iz udruženja Bitka za Vlasinu, aktivista koji je učestvovao u pregovorima 13. januara. Podsetimo, nekoliko krivičnih prijava protiv odgovornih lica podneo je i poslanik Miodrag Gavrilović.

Dozvolu može da obori samo Ministarstvo građevinarstva

Spornu dozvolu je izdala opština Vlasotince, ali ona nema ingerencije da je povuče. Pravna začkoljica je u tome što dozvola ne bi bila ukinuta po automatizmu ni ako bi se utvrdilo da je izdata protivpravno, jer je u ovom trenutku pravosnažna, konstatuje Ilić. Jedini akter koji bi mogao da je ukine je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI), kom je sredinom decembra 2022. predstavku, odnosno zahtev za poništenje sporne građevinske dozvole, podnela organizacija za političku ekologiju Polekol.

Razgovoru koji je održan u petak su prethodila obećanja predstavnika lokalne samouprave da će ovih dana konačno rešiti problem na koji ukazuju meštani, neformalno udruženje Bitka za Vlasinu, inicijativa Pravo na vodu i organizacija Polekol iz Beograda, te republički poslanik Gavrilović (DS).

Gotovo čitavo selo je zato trinaestog januara prisustvovalo razgovoru u opštini Vlasotince. Opština je tom prilikom predložila nacrt Sporazuma između opštine, investitora i meštana mesne zajednice Dadince. Ova sporazum je predviđao da meštani obećaju da će se povući sa barikada, a da investitor obeća da neće vršiti radove na izgradnji MHE Besko, dok Ministarstvo građevinarstva, drugostepeni organ, ne donese konačnu odluku o građevinskoj dozvoli, objašnjavaju za Mašinu aktivisti.

Meštani i aktivisti nisu bili sasvim zadovoljni sporazumom, pa su tokom vikenda odlučili da organizuju još jedan protest. Kako je ranij Mašin.rs pisala, protiv MHE na Rupskoj reci oni se bore već godinama, od kada je najavljena izgradnja prve od postojeće dve. Treća je, ipak, izazvala najveći otpor.

„Jedina prednost ovog sporazuma za meštane bi bila da ne budu više po 24 sata dnevno na barikadama, na otvorenom, na hladnoći“, komentariše za Mašinu Petar Ilić iz Bitke za Vlasinu. Meštanima Dadinaca život je zbog problema sa MHE Besko proteklih nedelja blokiran.

„Mana sporazuma je u tome što se u njemu ne naglašava decidirano da je građevinska dozvola protivzakonito izdata od strane nadležnih opštinskih organa. Celokupna procedura obiluje zakonskim greškama i nedostacima“, skreće pažnju Ilić.

Bitka za Vlasinu: opština treba da reši problem koji je sama napravila

Predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović je u nedelju, 15. januara, objavio saopštenje u kom ocenjuje da bi predloženi sporazum bio povoljan za meštane, ali za njegovo nepotpisivanje okrivljuje aktiviste. U istom saopštenju se navodi da je jedini predstavnik meštana i aktivista koji nije hteo da potpiše sporazum, od petoro koliko ih je bilo delegirano da predstavljaju građane, bio upravo naš sagovornik, Petar Ilić.

„Zaključenjem ovog sporazuma smirile bi se tenzije i prestala bi potreba za bilo kakvim dežurstvima i barikadama, do okončanja postupka, što, sudeći po napred navedenom, nije u interesu pojedinaca iz neformalne grupe Bitka za Vlasinu. Na žalost, zbog interesa pojedinaca za političkom ili ličnom medijskom promocijom, građani Dadinca će morati i dalje da provode hladne dane i noći na otvorenom…“, konstatuje se u tekstu koji je preneo portal JuGmedija.

U saopštenju kojim je odgovorilo udruženje Bitka za Vlasinu se, međutim, tvrdi da su predstavnici opštine meštanima prethodno obećavali da će se opština dogovoriti sa investitorom i biti u ime meštana garant ispunjenja njihovih zahteva da se neće graditi, „da budu sigurni da investitor neće da im bane opet u četiri izjutra i uništi im živote“. Umesto da zaštiti meštane, opština im je ponudila da potpišu sa investitorom sporazum koji na pasivnost, po tumačenju aktivista, više obavezuje građane, a za sve dalje moguće probleme ih upućuje na nadležni sud u Leskovcu, odnosno poslovično sporo pravosuđe. Kako prenosi JuGmedija, u saopštenju Bitke za Vlasinu se kaže da ako investitor „uđe i počne da gradi, moći će da gradi sve dok se ugovorene strane iz sporazuma sporazumno ne sporazumu“, i tekst sporazuma parodira rečima: „A ako bude nesporazuma iz ovog sporazuma rešavaće se sporazumno“.

Iz Bitke za Vlasinu zahtevaju od opštine da reši problem koji je, smatraju, sama napravila:

„Meštani i investitor nisu ušli u nikakav nesporazum da bi potpisivali sporazume. Predstavnici opštine su ušli u nesporazum sa investitorom i meštanima, tako neka oni rešavaju problem. Da ponovimo, ljudi iz Dadinca su otišli kod vas sa željom da se napravi sporazum sa dovoljnim garancijama. I da ne bismo ispali da smo protiv sporazuma, mi predlažemo da sporazum potpišete Vi sa izmenjenim tekstom, jasno definisanim da se investitor obavezuje da neće ući na spornu lokaciju“, zaključuje se u saopštenju.

Autor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs