Šta je sporno u konkursu za direktora Agencije za sprečavanje korupcije?

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Programi koje su predstavili kandidati za direktora Agencije za sprečavanje korupcije imaju nedostatke, a ocene komisije koja je te programe razmatrala su nedovoljno argumentovane, upozorila je organizacija  Transparentnost Srbija (TS).

Novi direktor se naknadno potvrđuje i u Narodnoj skupštini, ali programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić smatra da bi rezultat tog glasanja mogao biti „unapred dogovoren“.

„Iskustvo, sa nekih drugih izbora i sa izbora članova veća Agencije od pre dve godine, nas uči da se praktično unapred napravi politički dogovor među poslanicima koga će da izaberu, i da to izjašnjavanje nije neko pravo odlučavanje između kandidata u momentu kada se glasa, nego se napravi dogovor unapred“, kazao je Nenadić za Novu ekonomiju.

Po zakonu, nakon što Pravosudna akademija sprovede konkurs, ministar pravde Skupštini dostavlja predlog kandidata, pa direktora Agenicije za sprečavanje korupcije biraju poslanici na mandata od pet godina.

Nekoliko nevadinih organizacija je početkom ove nedelje upozorilo na nedostatke nedavno sprovedenog konkursa, pa tako Biro za društvena istraživanja (BIRODI) smatra da sprovedeni javni konkurs treba poništiti jer nije bio adekvatno promovisan u medijima, jer su članovi Komisije za izbor direktora bili javni funkcioneri (na koje se primenjuje Zakon o sprečevanju korupcije), a  evaluacija kandidata je vršena na osnovu „nejasnih kriterijuma“.

Od šest kandidata koji su se prijavili na konkurs, na testiranje su došla tri (aktuelni direktor i zamenik direktora Agencije Dragan Sikimić i Dejan Damnjanović, dok je treći kandidat bio Kosta Sandić, sa radnim iskustvom iz bankarskog sektora i državnih organa).

Šta posle konkursa?

Nenadić pojašnjava da će predlog koji će biti upućen Skupštini u ovom slučaju sadržati sva tri imena, jer zakon nalaže da se svi kandidati sa preko 80 poena na konkursu predlažu Skupštini.

Nenadić navodi da je u skupštinskom odlučivanju potrebno 126 glasova da se izabere neko od kandidata, a da bi (iako to nije obavezno) bilo smisleno da se kandidati predstave i u samoj Skupštini, da im poslanici postavljaju pitanja „da bi imali na osnovu čega da odlučuju i da bi njihova odluka bila zasnovana na argumentima“.

„Problem je što Agencija (za sprečavanje korupcije) u nekim segmentima svog rada nije po našem mišljenju postupala na zadovoljavajuć način i vrlo je važno videti da li postoje neke šanse da se to promeni“, navodi Nenadić. 

Govoreći o mogućnosti da se poništi konkurs koji je sprovela Pravosudna akademija, Nenadić navodi da ta opcija postoji, kao što postoji i mogućnost da Narodna skupština ne izabere nikoga od kandidata.

„U tom slučaju bi zamenik direktora Agencije (koji je i jedan od kandidata na konkursu) počeo da rukovodi tom institucijom, jer bi aktuelnom direktoru istekao mandat, a zameniku manadat i dalje traje“, rekao je Nenadić.

On je ocenio da generalno treba pohvaliti što je Pravosudna akademija objavila čitav snimak razgovora sa kandidatima, ali da je očigledno da je trebalo da ispitivanje kandidata bude znatno detaljnije, i da je „šteta što ova Komisija to nije uradila“.

To što se na konkurs prijavilo šest kandidara, a na testiranje došlo tri, Nenadiću je pokazatelj „malog poverenja u to da može da bude izabran neko ko je sa strane i ko nema političku podršku“.

On je kao primer naveo loše iskustvo kada su pre dve godine u Skupštini birani članovi veća Agencije.

„Imali smo situaciju da kandidati nisu dobili priliku da se predstave poslanicima. Prilikom glasanja u najvećem broju narodni poslanici nisu glasali čak ni protiv kandidata oko kojih nije postojao dogovor, već nisu učestvovali u glasnaju. To je sve loš signal za nekog da se prijavi, i ko nema signale da bi mogao da bude izabran“, rekao je Nenadić.

Transparentnost će početkom nedelje, ako se ne pojavi formalni predlog kandidata, upozoriti da rok ističe, ali će takođe i skrenuti pažnju javnosti i poslanicima na analizu samog programa i procesa koji se odvijaju oko Pravosudne akademije, zaključio je Nenadić.

BIRODI pokrenuo anketu za ocenjivanje kandidata za direktora

Ministarstvo pravde treba da poništi još uvek aktuelni konkurs za izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije, pošto predstavlja „primer korumpiranja borbe protiv korupcije“, saopštio je Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

Biro za društvena istraživanja je pokrenuo i u anketu u kojoj građani Srbije mogu da kažu svoj stav o radu Agencije za sprečavanje korupcije, očekivanja od novog direktora, kao i da ocene kandidate za direktora.

Rezultati ankete će biti javno predstavljeni i dostavljeni poslanicima u Narodnoj skupštini.

Autor: Nova ekonomija





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs