Deca u Pirotu se vraćaju u vrtiće i škole, analize pokazuju da u vazduhu nema amonijaka

Img Foto: Cemaforum.rs

Štab za vanredne situacije Pirota odlučio je da od danas normalno rade vrtići i škole, osim škola u selima Staničenje, Sopot i Crvenčevo, nedaleko od mesta akcidenta, gde se prevrnula cisterna sa amonijakom.

Prema informacijama Puteva Srbije, u prekidu je saobraćaj na deonici Bela Palanka - Pirot i Sopotska petlja - Pirot. Alternativni putni pravac je Drugi B 428 Bela Palanka - Pirot preko sela Ponor. Drugi alternativni put je državni put Drugi A 223 deonica Bela Palanka - Donji Striževac i državni put Prvi B 39 Donji Striževac - Pirot.

Na državnom putu I A-4 privremeno je obustavavljen saobraćaja i to: Za smer Niš - GP Gradina, za saobraćaj je zatvorena deonica od pt Malča do pt Pirot istok, alternativni pravac je preusmerenje na državni put I B 35 do Zaječara, a zatim državnim putem I B 36 ka GP Vrška Čuka.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu zbog curenja amonijaka iz vagona-cisterne koja se prevrnula na desetak kilometara od Pirota.

Analize vazduha pokazuju da u gradu nema amonijaka, ali gas iz cisterne i dalje curi, pa su koncentracije u tom delu višestruko povećane i opasne po život.

Voda u Pirotu, Beloj Palanci i Nišu je ispravna za piće, saopšteno je iz instiuta "Batut".

U vazduhu na području Niša nema povećane koncentracije amonijaka, ali je zabranjena upotreba vode za piće iz bunara pored Nišave, saopštio je Gradski štab. Zbog povećane koncentracije amonijaka koje su utvrdile analize Instituta za javno zdravlje Niš i Preduzeća "Naisus" zabranjena je upotreba vode iz Nišave za rekreaciju, ribolov, kao i korišćenja ulova iz reke.

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs