Čačak - grad sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji

Img Foto: Printscreen IQAir

Čačak je jutros, 27. decembra, najzagađeniji grad u Srbiji navodi se na portalu www.iqair.com. Podaci pokazuju da je indeks kvaliteta vazduha u našem gradu 246 što znači da je vazduh jako zagađen i ozbiljne zdravstvene tegobe se mogu očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama populacije.

Osetljive grupe su stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća. 

Podsećamo, vrednosti na skali (air quality index, AQI) se mogu kretati od 1 do 500 na aplikacijama i predstavljaju indeks kvaliteta vazduha, a služe da prikažu podatke o trenutnim koncentracijama zagađujućih materija u vazduhu (koje se mere u mikrogramima po metru kubnom).

Trenutno je u Čačku (9:20) vazduh u ljubičastoj zoni sa mernom oznakom 226 - veoma nezdrav vazduh.

Svako može početi da oseća zdravstvene tegobe dok članovi osetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posledice. Preporuka je da se izbegavaju sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, da se skratiti boravak na otvorenom i preusmeri obavljanje uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha. Takođe, ne preporučuje se otvaranje prozora i provetravanje kako zagađen vazduh ne bi prodro unutra.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs