Nepoverenje u sistem se taloži godinama – koga građani krive za korupciju u javnim nabavkama

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Javne nabavke su nešto što poboljšava uslove života i funkcionisanje države, a osam od deset ispitanika smatra da je to način da se spreče zloupotrebe budžeta, pokazuje anketa Naleda. Nikola Komšić, kordinator za regulatornu reformu Naleda ističe da građani u najvećem procentu smatraju da je političko rukovodstvo najodgovornije po pitanju korupcije. Poboljšanju ambijenta trebalo bi da doprinese i elektronski upis u registar ponuđača i mobilna aplikacija e-portala za javne nabavke.

Prošle godine zaključeno je više od 180.000 ugovora o javnim nabavkama vrednih čak 4,7 milijardi evra, što je za 50 odsto više nego godinu dana ranije. Novim zakonskim rešenjima i elektronskim postupkom, proces javnih nabavki je postao efikasniji i transparentniji, smatra 64 odsto građana.

"I dalje postoji veliki prostor i potreba za unapređenjem pre svega u oblasti konkurencije i povećanja broja ponuda na tenderima. To je sada u proseku dve i po ponude po tenderu, što je svakako podatak koji želimo zajedno da menjamo", ističe Violeta Jovanović, izvršna direktorka Naleda.

Većina građana misli da najviše treba ulagati u zdravstvo, obrazovanje i puteve. Energetika se popela na listi prioriteta u odnosu na socijalna davanja. Čak osam od deset ispitanika smatra da je za ponudu važniji kvalitet nego cena.

Šta je uzrok visoke korupcije 

Povećao se procenat građana koji smatraju da nabavke za vojsku i policiju treba da budu tajna, ali je više i onih koji ocenjuju da je korupcija u javnim nabavkama visoka. 

"Kada pitamo građane ko je najodgovorniji po pitanju korupcije u Republici Srbiji u sistemu javnih nabavki, najveći procenat smatra da je to političko rukovodstvo", navodi Nikola Komšić, kordinator za regulatornu reformu Naleda.

Programski direktor "Transparentnost Srbija", Nemanja Nenadić kaže da je ono što je primetno to što oni imaju imaju dugogodišnje nataloženo nepoverenje.

"I to je u stvari prioritetna stvar o kojoj treba da razmišljamo svi, kako da se to nepoverenje smanji, kako da se veći broj firmi javlja na tendere", ocenjuje Nenadić.

Od 1. januara upisivanje ponuđača, menjanje njihovih podataka ili brisanje iz registra, kao i izdavanje potvrda drugih državnih institucija, biće elektronski.

"Na taj način oni ubrzavaju svoje poslovanje i jedanput dokazane stvari ne moraju dokazivati u svakoj narednoj interakciji, odnosno u svakom narednom postupku javne nabavke", zaključuje Milan Lučić, direktor Agencije za privredne registre.

Sledeće godine će se raditi na jačanju kapaciteta svih učesnika u javnim nabavkama, naročito na lokalnom nivou, a posebna pažnja biće posvećenja usvajanju zelenih i socijalnih kriterijuma i boljoj kontroli sprovođenja javnih nabavki.

Izvor: RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs