Krivične prijave protiv direktora KC Niš i Vodovoda zbog zloupotrebe položaja

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Zato što privatnoj poliklinici pored novog Univerzitetskog kliničkog centra nije omogućeno da se već nekoliko meseci priključi na vodovodnu mrežu, vlasnici tog objekta su podneli krivične prijave protiv direktora niškog UKC-a Zorana Perišića i v. d. direktora JKP "Naissus" Gorana Milosavljevića zbog zloupotrebe položaja. Smatraju da su oni direktno odgovorni što poliklinika još ne radi, a za te navode direktori nisu imali komentare. Ovo je nastavak slučaja "Perišić-Sotirovski" koji još čeka epilog u Odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva.

Pre tri meseca javnost je uzburkala vest da je direktor Kliničkog centra Perišić optužio gradonačelnicu Draganu Sotirovski za kriminal, a sve zbog poliklinike koja je izgrađena tik do te zdravstvene ustanove za koju je tvrdio da se nelegalno priključuje na vodovodnu mrežu, piše portal Južne vesti.

Sukob između ovih naprednjaka je stigao do Višeg tužilaštva, a pravnim organima su odlučili da se obrate i vlasnici klinike Vladimir SInđelić i njegova supruga Olivera Sinđelić, počasni konzul Poljske u Nišu.

Oni su Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije podneli krivičnu prijavu protiv direktora UKC-a u koju su Južne vesti imale uvid. Navodi se da je iskorišćavanjem svog službenog položaja oštećenim investitorima počinio štetu time što je izdao nalog da se saobraćajnica u Ulici Petra Seratlića više puta blokira i onemogući priključak poliklinike na vodovodnu mrežu.

„Te tako, naoružano obezbeđenje Kliničkog centra pod pretnjom fizičke sile, a postupajući po nalogu prvookrivljenog Zorana Perišića u periodu od 26. do 30. septembra, od 10. do 19. oktobra i od 24. do 30. novembra, zabranilo selektivno pristup samo vozilima JKP ‘Naissus’, kao i vozilima oštećenih na delu saobraćajnice koja predstavlja površinu javne namene, kako bi dopremili materijal i alat za povezivanje poslovnog objekta…“, piše u krivičnoj prijavi.

Na pitanje zašto obezbeđenje sprečava završetak radova i da prokomentariše krivičnu prijavu, Perišić odgovora „nemam komentar“.

Rečitiji je bio vršilac dužnosti direktora niškog Vodovoda Goran Milosavljević protiv koga je takođe podneta krivična prijava. Kako tvrde i kako su napisali u prijavi, on je u prethodnom dogovoru sa Perišićem uvek poslednjeg datuma angažovao radnike da povežu kliniku na mrežu, znajući da im neće biti dozvoljen pristup saobraćajnici.

„Prvi put čujem sada od vas za prijavu. Vi ste videli više nego ja, ja nisam bio na terenu. Mi svakog dana imamo po neki priključak, nekad u jednom danu više priključaka. Nema mesta za neki dalji komentar, to će neki organi, koji se bavi time, da definišu šta je dalje potrebno, pretpostavljam da će da se odbaci krivična prijava kao potpuno bespredmetna“, rekao je Milosavljević.

Odluka tužilaštva još pod znakom pitanja

Poliklinika je trebalo da bude otvorena još u maju, a u krivičnim prijavama piše da je sprečavanjem radova nastala materijalna šteta koja prelazi milion i po dinara.

Nakon što je u oktobru opet sprečeno priključenje, Sotirovski je najavila da će u slučaj uključiti Ministarstvo zdravlja i novu ministarku Danicu Grujičić, kako bi Grad izbegao tužbe investitora.

Međutim, advokat oštećenih Dobrivoje Perić navodi da je Grad Niš dobio opomenu pred utuženje zbog naknade štete.

„Klupko“ oko ovog objekta treba da razmrsi Više tužilaštvo odakle navode da su u slučaju tužbe koju je podneo aktuelni direktor Kliničkog centra protiv gradonačelnice dobili policijski izveštaj.

Međutim, očekuje se i njegova dopuna s obzirom na to da je naknadno podneto više međusobnih prijava koje se odnose na više sličnih događaja. Nakon što se prikupe obaveštenja o svim navodima i pribave potrebni dokazi, biće donete odgovarajuće javno tužilačke odluke, kažu iz tužilaštva.

Sotrivski je nedavno poručila da je sporna poliklinika kod UKC-a dobila sve dozvole još u vreme kada je Ljubiša Janić, sada Perišićev pravni savetnik, bio na čelu Gradske uprave. Sukob naprednjaka i poliklinika bili su tema i na nedavnoj sednici Skupštine, što je pokrenuo odbornik Branislav Jovanović rečima „udario brat na brata“.

Istorija sukoba na relaciji investitori – Perišić već postoji, kada je direktor naveo da je Osnovni sud privremeno zabranio Sinđeliću da koristi put kod Kliničkog.

Izvor: Južne vesti/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs