CINS: Tužilaštvo ispituje da li je bivši gradski sekretar prikrivao imovinu

Img Foto: Uprava carina/N1

Agencija za sprečavanje korupcije podnela je izveštaj Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv bivšeg gradskog sekretara Nikole Kovačevića zbog sumnje da je prikrivao podatke o imovini i prihodima, saznaje Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Nikola Kovačević, prema kontroli Agencije, nije prijavio zaradu od bitkoina vrednu oko 438.000 evra, akcije u Erste banci, 20 komada oružja i nešto više od 170.000 evra koje mu je poklonila sestra. Iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu za CINS kažu da je predistražni postupak u toku.

Agencija je Kovačevićevu imovinu kontrolisala tek nakon što je CINS otkrio da su carinici kod njega pronašli sliku Paje Jovanovića i preko 15.000 evra u kešu. Izveštaj su poslali Višem javnom tužilaštvu, ali oni nisu želeli da se bave mogućim prikrivanjem imovine jer nisu nadležni za to, piše CINS.

Vladimir Tupanjac, advokat koji je nekada radio u Agenciji, u oktobru jee za CINS rekao da je ova institucija trebalo odmah da pošalje krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, a ne Višem.

„Nejasno je zašto nema kuraži da svoj dopis nazove pravim imenom – krivična prijava, a ne izveštaj“, izjavio je tada Tupanjac za CINS.

Kovačević, koji od skora radi kao koordinator u beogradskom Parking servisu, se i tokom 2019. i 2020. našao pod lupom Agencije jer nije prijavio 130.000 evra koje je dobio kao poklon od oca, kola i oružje. Kovačević se tada pravdao da nije imao nameru da prikrije imovinu, već da su to bili nenamerni propusti. Nakon te kontrole Agencija ga je opomenula, a Prekršajni sud u Beogradu osudio na kaznu od 100.000 dinara.

Izvor: BEta/CINS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs