Uz podršku Evropske unije uskoro bolji uslovi u Predškolskoj ustanovi „Lane” u Osečini

Img Foto: EU PRO Plus

U Osečini se uz bespovratna sredstva Evropske unije (EU) obezbeđena preko programa EU PRO Plus, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, trenutno izvode radovi na rekonstrukciji objekta Predškolske ustanove „Lane”.

Kako bi se unapredili uslovi boravka za oko 190 dece i osoblja koje radi u vrtiću, radovi vrednosti  skoro 84.000 evra obuhvataju rekonstrukciju starog dela krova, nabavku elektronske opreme, dok će lokalna samouprava izraditi i Program razvoja opštine Osečina.

„Opština Osečina je u toku prethodne dve godine u saradnji sa nadležnim ministarstvom dogradila dva boravka u Predškolskoj ustanovi „Lane” i time rešila dugogodišnji problem sa prijemom dece u ustanovu. Sada su stečeni uslovi da svako dete može biti primljeno u vrtić, bez liste čekanja. Realizacijom projekta rekonstrukcije krova na starom delu vrtića rešićemo i problem prokišnjavanja, a samim tim ćemo obezbediti bolje i zdravije uslove za boravak dece kao i energetski efikasniji objekat”, rekao je Nikola Tomić, predsednik opštine Osečina.

Evropska unija finansira projekat sa više od 71.000 evra, dok učešće opštine iznosi 12.587 evra.

Rok za završetak radova koje izvodi firma za građevinske radove Stanković Dragan PR iz Malog Zvornika, izabrana u postupku javne nabavke koji je sprovela opština Osečina, je 30 kalendarskih dana.

Projekat u Osečini je jedan od 33 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa skoro 5,5 miliona evra kako bi se unapredio kvalitet života ljudi kroz obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.

 Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra. Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs