NIN: Novi dokazi da Slobodan Tešić izvozi municiju u SAD

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Dva preduzeća pod kontrolom Slobodana Tešića, koji se nalazi na crnoj listi SAD, izvoze u tu zemlju municiju državne fabrike Prvi partizan iz Užica, piše nedeljnik NIN.

Poslednja tura stigla je u Ameriku prošlog utorka, 15. novembra, a do sada je u 25 isporuka prosleđeno 1.125 tona municije, upakovane u 65 kontejnera, objavio je NIN u broju od 24. novembra.

„Pitanje za srpske zvaničnike je kako je moguće da je Valir, jedna od te dve firme, državnoj fabrici municije Prvi partizan iz Užica, prema zvaničnom izveštaju, na kraju prošle godine dugovao skoro 3,5 miliona evra, iako se oružje po pravilu plaća unapred, pre isporuke. Samo u poslednja tri meseca Valir je kupcima iz SAD isporučio 12 kontejnera municije teške skoro 200 tona“, navodi se u tekstu.

Kako se dodaje, BIRN je prvi, 8. avgusta 2022, otkrio da se Valir i Zenitprom, koje kontroliše Tešić, ne nalaze na spisku njegovih preduzeća na crnoj listi i da su izvozila municiju u SAD 18 puta, a NIN otkriva da je posle tog datuma bilo još sedam isporuka.

Ambasadi SAD u Beogradu NIN je uputio nekoliko pitanja o izvozu municije u njihovu zemlju preko preduzeća koja kontroliše Tešić, ali zbog kratkog roka, kako su rekli, nisu stigli da pošalju odgovore.

Bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić kaže za NIN da stavljanje nekog na crnu listu predstavlja ozbiljan problem.

„Kada neko dođe na crnu listu skreće se pažnja zemlji domaćina da tu postoji problem. Američka strana očekuje da vlast reaguje. Na primer, dok sam bio ambasador dobili smo ozbiljna upozorenja zbog naših firmi koje su izvozile delove vojne opreme Iraku neposredno pre sukoba sa SAD 2003. Pitanje za američku stranu je kako je moguće da neko ko je na njihovoj crnoj listi izvozi u njihovu zemlju“, ističe Vujačić.

Kako piše NIN, do 22. novembra Valir i Zenitprom su imali ukupno 25 isporuka za kupce iz SAD, a sve isporuke Zenitproma išle su od Prvog partizana u Užicu do luke u nemačkom Bremerhafenu i zatim za SAD, dok su isporuke Valira išle takođe iz Užica za SAD, prva preko crnogorske luke Bar, šest preko Bremerhafena, a poslednjih pet preko luke u Hamburgu.

„Tešićeve firme su 2020. u četiri kontejnera isporučile 252 tone municije, lane 475 tona u osam kontejnera, a ove godine do 15. novembra 398 tona u 13 kontejnera. Zenitprom je municiju isporučio firmama RBA LLC, Gun Mountain LLC i MG Suber Associates LLC. Za četvrtog kupca, Global Military Products Inc, deo firme Global Ordnance koja snabdeva oružjem i municijom Ministarstvo odbrane SAD, bile su četiri isporuke teške 169 tona“, piše NIN.

Iz finansijskih izveštaja, dostupnih na sajtu APR-a, vidi se da su prihodi Valira i Zenitproma rasli paralelno sa rastom izvoza municije iz Užica za SAD. Valir je za samo godinu dana prihode uvećao skoro 4,3 puta, sa oko 1,5 milijardi u 2020. na čak 6,5 milijardi dinara lane. Uprkos dinamičnom rastu prometa, iskazana je upola manja poslovna dobit – 54 miliona u 2021. prema 111,5 miliona dinara 2020, navodi ovaj nedeljnik.

Izvor: NIN / N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs