"Gasprom" preti da će zavrnuti slavine preko Ukrajine, da li Srbija ima dovoljne količine gasa

Img Foto: Pixabay, ilustracija

"Gasprom" preti da bi od ponedeljka mogao da prekine transport gasa preko Ukrajine. Preti i kriza sa naftom: Ukrajina je obustavila tranzit južnim krakom naftovoda "Družba". Ministarka energetike Dubravka Đedović poručuje da Srbija ima dovoljno gasa, snabdevanje je stabilno.

"Balkanskim tokom" gas u Srbiju stiže redovno i snabdevanje domaćinstava, toplana i privrede je u skladu sa zimskim potrebama. Ministarka enegetike obišla je glavnu kopresorsku stanicu Velika Plana na trasi gasovoda i poručila da se čini sve da se održe zalihe gasa.

"Ono što je bitno je da smo mi snabdeveni dovoljnim količinama gasa za predstojeću zimu, da smo obezbedili i dodatne količine gasa", rekla je Dubravka Đedović, ministarka energetike.

Dotok ruskog gasa u centralnu i zapadnu Evropu sve je manji: gasovodi "Severni tok 1 i 2" su van funkcije, početkom meseca presušile su i isporuke gasovodom "Jamal" u Nemačku.

A "Gasprom" sada najavljuje da će 28. novembra zavrnuti slavine i preko Ukrajine, ako ta zemlja ne pusti sve količine namenjene Moldaviji. I Kijev i Kišinjev odbacuju optužbe, gas koji zadržava Ukrajina su, kažu, rezerve Moldavije. Snabdevanje dodatno može da ugrozi najava Brisela da će ograničiti cenu gasa.

"Taj mehanizam je za krajnju nuždu, za sprečavanje u slučaju prekomerno visokih cena. Mehanizam bi se aktivirao automatski kada se ispune dva uslova: kada cena gasa dve sedmice na holandskoj berzi bude iznad 275 evra po megavat-satu i ako je 10 dana uzastopno 58 evra viša od cene tečnog LNG gasa", kaže Kadri Simson, komesarka za energetiku Evropske unije.

Raste i neizvesnost sa snabdevanjem naftom: pored briselskog embarga na rusku naftu koji stupa na snagu 5. decembra – G7 predlaže da se cena ruske nafte ograniči na 65 do 70 dolara. Rusija je ranije upozorila – ako se cena limitira, obustavlja izvoz.

Izvor: RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs