Stručni skup “O medijima i tehnologiji” u Galeriji Grafičkog kolektiva u Beogradu

Img Foto: Promo

Skup „O medijima i tehnologiji“ na kome će biti reči o značaju tehnologija u medijima kao i transformaciji medija u digitalnoj eri  biće održan u četvrtak,  24. novembra u Galeriji Grafičkog kolektiva, Dragoslava Jovanovića 11 u Beogradu, od 10 do 13.30 časova. Organizatori skupa su Grafički kolektiv i Fondacija za otvoreno društvo Srbija.

Prisutne će na početku u ime organizatora pozdraviti Ljiljana Ćinkul, direktorka Grafičkog kolektiva i Nevena Ružić, koordinatorka programa Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

U prvom panelu „Tehnologija U medijima“ govoriće se o tome koliko su mediji značajni u informisanju, obrazovanju o tehnologijama i njihovom društvenom uticaju, kako utiču na naše kritičko razumevanje i odgovorno pristupanje tehnologijama, na koje načine novinari treba da izveštavaju, prenesu poruke i koliko je važno da se ulaže u edukaciju medijskih radnika, kao i da li imamo dovoljno specijalizovanih medija, emisija i novinara, koji kontinuirano i kvalitetno izveštavaju o novostima u IT oblasti.

Učesnici panela:           

  • Vesna Čarknajev, PC Press
  •  Petar Gredelj, Benchmark
  •  Damir Jelisavčić, Prosvetni Pregled
  •  prof. dr Divna Vuksanović, Fakultet dramskih umetnosti, Univerzitet umetnosti.

 U panelu “Mediji tehnologiji” biće reči o transformaciji medija u digitalnoj eri – šta se “dešava” medijima i novinarstvu, o tome kako ‘’poplava’’ lažnih vesti, razvoj i uspon onlajn građanskog novinarstva, kao i ubrzani procesi digitalizacije utiču na medije, jesmo li danas svi pomalo mediji. Šta se desilo sa odgovornošću za napisano, programirano, prodato. Koliko je pojava digitalnih medija uticala da, na primer, ranije predviđan brzi kraj radija, dovede do “reinkarnacije” radija u formu podkasta.

Učesnici panela:          

  •  prof. dr Tatjana Ćitić, RTS
  •  Aleksandar Ašković, YouTube ekspert,
  •  Jasmina Koprivica, Euronews Srbija 
  •  prof. dr Dalibor Petrović, sociolog.

 Moderatorka skupa je dr Tamara Vučenović, urednica, Radio Beograd 2.

Pored diskusije najaviće se i objavljivanje knjige Digitalne ikone 2.0 u kojoj će se naći odabrani intervjui iz emisije „Digitalne ikone“, Radio Beograda 2, pojedinci i događaji koji nam od 2002. ​omogućavaju da bolje razumemo proces digitalizacije u Srbiji, kao i globalne, digitalne fenomene i izazove.

U Galeriji Grafičkog kolektiva istovremeno možete pogledati međunarodnu izložbu „Playing Narratives x A MAZE.“ sa desetak video igara autora iz celog sveta, koje igrači najčešće mogu isprobati u galerijskim prostorima ili na festivalima, takozvane “arthouse games”.

Prisustvo na skupu je besplatno, uz obaveznu registraciju zbog ograničenog broja mesta. Registracija se vrši putem linka i otvorena je danas do 16 časova.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs