Koje prekršaje u saobraćaju najčešće prave žene, a u čemu prednjače muškarci

Img Foto: Pixabay

Čak 84 odsto svih saobraćajnih prekršaja čine muškarci, a svega 16 odsto žene, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za prvih deset meseci 2022. godine. Razlika u polnoj strukturi najuočljivija je kod vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, gde je broj žena koje su kažnjene zbog tog prekršaja skoro na nivou statističke greške i kreće se između jedan i dva odsto.

Muškarci dominiraju i kad je reč o vožnji pod uticajem alkohola, gde je udeo žena oko sedam odsto. Među onima koji su kažnjeni zbog nepropisnog preticanja je nešto manje od devet odsto žena, a kod nevezivanja pojasa i vožnje dvotočkaša bez kacige ženskog pola je tek svaka deveta sankcionisana osoba.

Vožnja tehnički neispravnog automobila takođe nije svojstvena damama, kojih je među kažnjenima zbog tog prekršaja bilo tek pet odsto. Kad je reč o nepropisnom korišćenju mobilnog telefona u vožnji, odnos među kažnjenim vozačima je šest prema jedan u korist muškaraca.

Prolazak kroz crveno svetlo na semaforu je saobraćajni prekršaj kod kojeg je razlika između polova daleko manja – procentualni odnos je 70 prema 30 u korist muškaraca, dok je među onima koji su kažnjeni zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja 22 odsto pripadnica ženskog pola.

Najmanje discipline u saobraćaju žene su pokazale kao pešaci, gde je njihov broj dostigao trećinu od ukupnog broja prekršilaca. S druge strane, žene kao vozači vode znatno više računa o bezbednosti pešaka nego muškarci, kojih je pet više među kažnjenima zbog grešaka vozača prema pešacima.

Da bi podaci o polnoj strukturi prekršilaca bili relevantni, treba uzeti u obzir i brojčanu nadmoć muškaraca u saobraćaju. Prema studiji Ministarstva saobraćaja iz 2020. godine, broj muškaraca koji imaju vozačku dozvolu dvostruko je veći od broja žena, dok je ta razlika još drastičnija kod procene broja aktivnih vozača – na 2,4 muškarca dolazi tek jedna žena.

Podsetimo, najčešći prekršaji koji su u Srbiji sankcionisani tokom prethodne godine bili su prekoračenje dozvoljene brzine – više od 300.000, nevezivanje sigurnosnog pojasa (174.000) i nepropisno korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje (58.000 prekršaja).

Autor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs