Veran Matić: Štiteći profesionalne tužioce i sudije, štitimo i novinarstvo i novinare

Img Foto: Cemaforum.rs

Nije mi namera da se mešam u postupke pred disciplinskim organima tužilaštva ili etičkim komitetima, u slučaju događaja od pre nekoliko dana. Kako su preneli neki mediji, u hodniku Palate pravde došlo je do incidenta, verbalnog sukoba između tužilaca Nenada Stefanovića i Predraga Milovanovića. Sudeći po prenetim izjavama obe strane, nijedan konkretan slučaj nije bio povod za ovaj sukob.

Današnjim tekstom, Srpski telegraf, očigledno, staje na stranu Stefanovića, kreirajući slučaj kojim se direktno utiče na suđenje optuženima za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića u Grockoj. Ovim tekstom se takođe ugrožava proces za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, ali i istraga za napad na Željka Matorčevića. Umesto žrtvama, daje se poverenje optuženom koje je već davao kontradiktorne izjave.

Tužilac Milovanović je jedan od najzaslužnijih što je ovaj slučaj veoma brzo rešen i što je dokaznim radnjama i vođenjem tužbe doprineo da bude izrečena prvostepena presuda: po četiri godine i tri meseca zatvora za Dragoljuba Simonovića, predsednika opštine Grocka, isto toliko za izvršioca Aleksandra Marinkovića, koji je u bekstvu, a četiri godine zatvora za Vladimira Mihailovića za posredovanje, pronalaženje počinioca. Sudija Žugić je izričući presudu, govorio o pritiscima na sud, diskreditovanju, navodeći i da su to činili pojedini branitelji. Celokupno suđenje, računajući i ponovljeno, jer je Apelacija poništila presudu i vratila na novo suđenje, protiče u sekundarnoj viktimizaciji oštećenih, Milana Jovanovića i Jele Deljanin, pokušajima da se diskredituje optužnica i posebno tužilac Predrag Milovanović.

Ovim tekstom u Srpskom telegrafu, nastavlja se sa pokušajima diskreditacije Milovanovića, kroz već poznate navode optuženog bivšeg policajca, Mihailovića koji je prvostepeno osuđen na četiri godine zatvora. Tvrdnje da je izigran kada je reč o tome da mu je obećana manja kazna za priznanje da je Dragoljub Simonović naručio prebijanje urednika Žig info portala Željka Matorčevića, još jedan je od pokušaja da se diskredituje i optužnica i proces, a i naruši ugled tužioca Milovanovića, koji se percipira od strane okrivljenih i odbrane kao najvažniji za prvostepenu presudu.

Uostalom, prebijanje Željka Matorčevića mesec dana pre paljenja kuće njegovom saradniku Milanu Jovanoviću, očigledno je deo istog paketa zastrašivanja povodom pisanja ovog portala. Surovo prebijanje Željka Matorčevića ostalo je nerazjašnjeno. Kada znamo da je u organizovanju paljenja kuće, prema prvostepenoj presudi, učestvovao i predstavnik policije, onda nije neočekivano što je istraga u ovom slučaju opstruirana i nikada nije stigla do počinilaca i nalogodavaca.

Nečasno je u medijskim prezentacijama sukoba dva tužioca korisititi suđenje za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Ili je to prava namera i novina koje se time bave i svih onih koji su do sada nastojali da ovaj proces pretvore u trijumf Simonovića i ekipe. Verujem da bi novinari sa posebnom pažnjom morali da se odnose prema ovakvim slučajevima, jer se nasilje, nažalost, može dogoditi svakom novinaru, i  opstruiranje istraga, ne samo ovom slučaju, već i drugim naporima predstavlja i opstruiranje napora da se zaustavi nekažnjivost nasilja nad novinarima.

Upravo obrnuto, naši napori moraju da budu usmereni na razotkrivanje svakog slučaja nasilja i pretnji upućenih novinarima. I da u tome podržavamo rad tužilaca, a ne da im dodatno otežavamo posao koji je, usled brojnih opstrukcija, već dovoljno težak.

Autor: Veran Matić/Javni servis





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs