PETICIJA: Za čist vazduh u Čačku

Img Foto: Zeleni talas

Udruženje Zeleni talas pokrenulo je online peticiju ZA ČIST VAZDUH U ČAČKU. Osnovni zahtev peticije je da Grad Čačak poveća ulaganja usmerena ka merama energetske efikasnosti koje bi doprinele smanjenju aerozagađenja i energetske nesigurnosti na duge staze.

Problem zagađenja se mora rešavati sistemski i trebalo bi da obuhvata i unapređenje u informisanju građana o zagađenju i posledicama, kao i sprovođenje konkretnih mera za smanjenje zagađenja.

-Smatramo da su povećanja izdvajanja usmerena ka unapređenju energetske efikasnosti važan korak koji Grad mora preduzeti pod hitno. Imajući u vidu energetsku krizu u kojoj se nalazimo i rastuće energetsko siromaštvo, ulaganje u energetsku efikasnost vidimo i kao goruće pitanje socijalne pravde, navodi se u saopštenju Zelenog talasa.

Čačak trenutno izdvaja manji procenat za zaštitu životne sredine od gotovo svih gradova u okruženju čije su budžete imali priliku da analiziraju u ovoj organizaciji.

-Poređenja radi, komšijsko Užice je u prethodnih nekoliko godina izdvojilo 160 miliona dinara iz budžeta grada za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, a samo u 2021. izdvojeno je oko 70 miliona iz gradskog budžeta, dok je Čačak u 2021. izdvojio 4.5 miliona, a ova suma se povećala na oko 56 miliona u 2022. Iako ovo deluje kao pomak, većina sredstava nije svrsishodno utrošena i smatramo da ulaganja moraju biti veća, transparentnija i efektivnija, ističe se u saopštenju.

Potpišite putem linka i podelite dalje!

https://www.peticije.online/za_ist_vazduh_u_aku_zahtevamo_poveana_ulaganja?ltclid=

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs