Koliko je dug put od zakazivanja pregleda u domu zdravlja do specijaliste

Img Foto: Pixabay

Liste čekanja na preglede i intervencije kod specijalista bile su duge i pre korone. U prethodne dve godine gotovo sve sem hitnih intervencija je stajalo. Koliko je trenutno dug put od zakazivanja pregleda u domu zdravlja do specijaliste?

Ne dao bog nikome da bude prioritetni pacijent. Ipak, samo u tom slučaju na specijalistički pregled se ne čeka dugo. Sve ostalo zavisi od klinike do klinike, a neretko je potrebno biti strpljiv i više meseci. Strpljen jeste spasen, ali da li je i zdrav u međuvremenu? Prvi na udaru su lekari u domovima zdravlja.

"Izabrani lekari su trenutno u nezgodnoj poziciji, jer zavisimo od dostupnih termina, a nije uvek idealna situacija. Onda nam ponekad pacijenti dolaze u ordinacije, nepotrebno se ponavljaju posete zato što ne možemo da uhvatimo termin za određenog specijalistu. U domu zdravlja nemamo gastroenterologe, endokrinologe, neurologe...", kaže Dragana Melentijević, specijalista opšte medicine.

Lekari kažu da je u poslednje vreme sve više pacijenata, a sve manje specijalista i da sve zavisi od termina u kompjuterskom sistemu.

"Termini izlaze početkom meseca, prvog do petog najčešće, ali neke klinike imaju poseban režim i onda svi domovi zdravlja konkurišu za taj određeni broj termina. Nekada je lako naći taj termin, a nekada u popodnevnoj smeni nema slobodnih. Onda čekate naredni mesec da zakažete pregled", kaže doktorka Melentijević.

Lekari u domovima zdravlja tvrde da je, kod njih, na primarnom nivou sve dobro organizovano i da se na pregled kod izabranog lekara ne čeka dugo.

"Mi u domu zdravlja se trudimo da što boljom organizacijom rada skratimo vreme čekanja na preglede. U principu to je nekih 15 dana čekanja na sve dijagnostičke procedure, što se tiče ultrazvuka, rendgena, laboratorijske analize još je kraće – u roku tri do pet dana, pregledi kod internističke, oftalmološke i fizikalne terapije su su skraćeni na 10 do 15 dana", kaže Svetlana Mićić, načelnik opšte službe u Domu zdravlja Savski venac.

Tu ne postoje liste čekanja, ali je važno naglasiti da, kao što ni klinike nemaju isti režim rada i kapacitete, tako nije ista situacija ni u svakom domu zdravlja. Ipak, stvari su tu malo jasnije i izvesnije.

Na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje moguće je videti liste čekanja za kardiološke intervencije. Najduže broje skoro 1.200 pacijenata za koronarografiju, 800 za kateterizaciju srca, od kojih većina čeka prijem u Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje sledeće godine.

Pregledi kod izabranog lekara zakazuju se na tri načina: telefonom, na šalteru ili preko aplikacije, a ovaj poslednji način, tvrde lekari, pokazao se kao izuzetno funkcionalan i praktičan kod mlađih ljudi.

Izvor: RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs