Međunarodni dan tolerancije: Povratnici se svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom

Img Foto: Pixabay

Više od 70 odsto povratnika suočilo se sa diskriminacijom u javnom prostoru od strane njima nepoznatih osoba, pokazalo je istraživanje „Društveno ekonomski položaj i reintegracija povratnika po sporazumu o readmisiji u Srbiji 2021. godine”. Na Međunarodni dan tolerancije podsećamo na položaj povratnika po readmisiji, koji se svakodnevno suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije, navodi se u saopštenju GIZ-a.

Marija Bogdanović, vođa Globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ koji u Srbiji sprovodi GIZ, ističe da su ovakva istraživanja od velikog značaja jer bacaju svetlo na ugrožene kategorije društva i otvaraju prostor za poboljšanje njihovog položaja.

„GIZ, zajedno sa partnerima, radi na jačanju kapaciteta povratnika po readmisiji, ali i drugih ugroženih građana, kako bi im obezbedio alate za dostojanstven život i otvorio prostor sa napredak”, rekla je Bogdanović.

Ispitanici u anketi su naveli da su bili diskriminisani u zdravstvenoj ustanovi (58%), Centru za socijalni rad (50%), policiji (26%), u pravosudnim institucijama (11%). Suočili su se sa diskriminacijom i u u prodavnici (36%), javnom prevozu (34%), u banci (13%). 19% odsto njih bilo je izloženo diskriminaciji od strane šefova preduzeća.

„Istraživanje je pokazalo i da, za razliku od muškaraca koji su diskriminaciju iskusili uglavnom u javnoj sferi, za žene je specifično to što diskriminacija ne prestaje ni u porodici”, navodi Bogdanović.

 Osim jedne žene koja je izričito navela da do sada nije imala iskustvo bilo kakve diskriminacije, sve druge davale su brojne primere izloženosti diskriminaciji u različitim kontekstima – u institucionalnom okruženju, u zajednici, u porodici.

„Na osnovu izjava ispitanica čini se da se diskriminacija tokom vremena ne smanjuje već povećava i da su nove generacije još izloženije različitim vidovima diskriminacije”, navodi prof. dr Slobodan Cvejić, autor pomenutog istraživanja.

Istraživanje „Društveno ekonomski položaj i reintegracija povratnika po sporazumu o readmisiji u Srbiji 2021.godine” objavio je Komesarijat za izbeglice i migracije u saradnji sa SeConS, a uz podršku Globalnog programa Migracije za razvoj (PME).  Program je deo šire inicijative nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs