Ekološka akcija u Valjevu protiv rudnika litijuma

Img Foto: Marš sa Kolubare/logo/Facebook

Narodni pokret “Marš s Kolubare” organizuje danas u Valjevu ekološku akciju pod nazivom „Druga Kolubarska bitka protiv Euro Litijuma“.

„Aktivisti pokreta će od 8 do 16 časova biti raspoređeni na pet lokacija u gradu, sa namerom da svoje sugrađane podrobnije informišu o štetnosti izgradnje rudnika litijuma i bora“, piše u saopštenju ove organizacije.

U okviru akcije biće postavljeni štandovi na pet lokacija u gradu: Gradski trg, Plato ispred Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg, Jadar, Plato kod spomenika Vuku Karadžiću (Univerzitet Singidunum) i pijaca u Kolubari 2.

Iz ovog pokreta podsećaju da je Viši sud u Valjevu početkom godine potvrdio odluku valjevskog Osnovnog suda, kojom je određena privremena mera zabrane primenjenih geoloških istraživanja na području Valjevsko-mioničkog basena. Takođe, podsećaju i da je Ministarstvo poljoprivrede tokom ove godine protiv kompanije Euro Lithium Balkan donelo četiri rešenja o zabrani bušenja.

Rešenje je doneto, kako se navodi, zbog kršenja zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Marš sa Kolubare podseća i da su meštani sela Lukavac, Divci, Popučke, Dupljaj, Šušeoka, Mrčić, u dolini Kolubare, protestovali više puta u poslednjih godinu dana.

Oni traže obustavu istraživanja litijuma i bora, kako se podseća i hitnu reakciju nadležne inspekcije i oduzimanje dozvole kompaniji Euro Lithium Balkan za dalja istraživanja zbog kršenja zakona Srbije.

„Brojne analize kompanije Euro Lithium Balkan i nezavisnih laboratorija potvrđuju kontaminaciju zemljišta zagađenom rudarskom vodom na lokaciji više bušotina, što je dovelo do zagađenja tri bunara u selima Lukavac i Šušeoka. Građani valjevskog kraja nastavljaju da se bore za svoja prava i za zabranu daljih istraživanja“, kažu u organizaciji Marš s Kolubare.

Izvor: Nova ekonomija





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs