Koalicija 27 objavila novi izveštaj o „napretku” Srbije u oblastima životne sredine i klimatskih promena

Img Foto: Cemaforum.rs

Koalicija 27 objavila je svoj tradicionalni, deveti Izveštaj iz senke za Poglavlje 27: Korak napred, nazad dva. Koalicija 27 je grupa nevladinih organizacija koja prati napredak Republike Srbije u Poglavlju 27 u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, i podstiče učešće javnosti u ovom procesu.

U izveštaju se ocenjuju najvažniji događaji u oblastima životne sredine i klimatskih promena za period od januara 2021. do marta 2022. godine. Izveštaj obuhvata osam tematskih oblasti: horizontalno zakonodavstvo; kvalitet vazduha; upravljanje otpadom; kvalitet vode; zaštitu prirode; upravljanje hemikalijama; buku i klimatske promene. S obzirom na to da šumarstvo ima veliki uticaj na brojne oblasti u životnoj sredini u ovogodišnjem izveštaju (kao i u prethodnim) dat je pregled i te oblasti. 

U svakoj tematskoj oblasti razmatra se razvoj događaja u donošenju javnih politika i zakonodavstva, sprovođenje propisa i finansiranje, a daju se i preporuke za unapređenje procesa.

Prema ocenama autora, čini se da Srbija ne stagnira, već da se od evropskih ciljeva polako udaljava, kao da korača unazad. Kada je Pregovaračka pozicija Srbije za Poglavlje 27, koja je usvojena 2019. godine, napokon objavljena javno (februar 2022), ispostavilo se da su neki od navedenih rokova za transpoziciju i sprovođenje zakonodavstva već istekli.

Novinu u ovogodišnjem izveštaju predstavlja odeljak Zelene karte, koji pruža pregled sprovođenja politika zaštite i unapređenja životne sredine na lokalnom nivou.

Napredak u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena jeste skup, ali neophodan. Održiva rešenja koja donose dobrobiti svakome od nas podrazumevaju doslednu primenu zakona i uključivanje zainteresovanih građana/ki koji imaju pravo da se pitaju za rešenja koja ih se tiču.

Put je dug i ozbiljan, a kondicija slaba, pa je zato potrebno da se svi društveni akteri međusobno bodre i podržavaju.

Najčešće uzroke za slab ili nepostojeći napredak u oblasti zaštite životne sredine, glavne nedostatke, ali preporuke od strane eksperata/kinja Koalicije 27 u vezi sa zaštitom životne sredine i klimatskim promene možete pronaći u novom izveštaju, koji možete pročitati OVDE.

Autor: Klima101





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs