„Narod protiv trovača“ - potrebne konkretne mere za smanjenje zagađenja

Img Foto: Pixabay

"Narod protiv trovača" - zbog konstantno visokog nivoa zagađenja vazduha u centru Beograda održan je protest. Građani iz čitave Srbije okupili su se ispred ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu, a protesna šetnja završila se na Trgu republike. Traže se konkretne mere države koje bi dovele do smanjenja aerozagađenja.

Prema rečima reportera N1, ovo je peti protest ovog tipa i nosi naziv „Narod protiv trovača“, a zahtev demonstranata je da država mnogo više obrati pažnju na aerozagađenje.

Na početku protesta, ispred zgrade Predsedništva se okupio veliki broj građana, kao i u Ulici Kralja Milana.

Zatim su demonstranti krenuli u šetnju, a na Trgu republike su im se sa kamiona sa ozvučenjem obratili eko aktivisti iz brojnih gradova Srbije.

Govornici su ukazali da je aerozagađenje prisutno u većini gradova naše zemlje, kao i da građani nisu dovoljno obavešteni o njegovoj štetnosti.

Nakon toga, protest je završen, uz najavu da će se, ukoliko nadležni ništa ne urade – radikalizovati.

Za vreme šetnje bio je blokiran saobraćaj od Slavije prema centru grada.

Bojan Simišić iz „Eko straže“ naveo je za N1 da je ova organizacija podnela nadležnima listu zahteva od kojih je ispunjen samo jedan, a to je da se na RTS-u građani svakodnevno obaveštavaju o zagađenju.

„Međutim, nije dovoljno da budemo samo informisani, moramo da uradimo nešto po pitanju jednog od najvećih problema u Srbinji danas. Podsećam da evropske agencije za zaštitu životne sredine kažu da čak 15.000 ljudi umre godišnje zbog ovog problema. Mi imamo akcioni plan, ali nemamo nikakve signale iz Vlade Srbije da će njega da primene. Imamo krajnje negativne signale, gde se prikazujemo u negativnom kontekstu, ali su građani danas došli da kažu svoje, baš iz tog razloga“, rekao je Simišić.

Na protest je pozvala grupa građana „Eko straža“ koja je u pozivu navela da je zahtev protesta da vazduh u glavnom gradu bude bezopasan.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs