Istraživanje: Gotovo polovina građana Srbije veoma pogođena inflacijom

Img Foto: Pixabay

Oko četrdeset odsto građana Srbije veoma je pogođeno aktuelnom inflacijom tako što su im smanjene finansije, što je uticalo na njihov svakodnevni život, pokazalo je istraživanje austrijske agencije "Imas", sprovedeno za "Erste" banku.

Generalni direktor agencije "Imas" Ansgar Loner rekao je novinarima u beogradskim prostorijama "Erste" banke da je istraživanje sprovedeno na 510 ispitanika, a da je osam odsto istaklo da je njihov finansijski status drastično pogođen inflacijom, a 31 odsto veoma pogođen.

Prema tom istraživanju, 20 odsto ispitanika je kazalo da je veoma osetilo inflaciju, 37 prilično, a samo dva odsto ispitanika je navelo da inflaciju nije osetilo uopšte.

"Istraživanje je sprovođeno u junu i julu, a da smo ovo pitanje postavili u septembru ili oktobru, verovatno bismo videli povećanje procenata onih koji osećaju posledice", istakao je Loner.

Skoro polovina ispitanika kazala je da se njihova finansijska situacija pogoršala u prethodne dve ili tri godine, dok je 10 odsto njih reklo da je došlo do poboljšanja.

Po Lonerovim rečima, situacija je prethodnih godina bila relativno stabilna, čak i u vreme pandemije korona virusa, ističući da je 2021. godine čak viđeno i određeno poboljšanje.

"A kada je 2022. godine došlo do konflikta u Ukrajini, situacija se pogoršala. Sada je 45 odsto ljudi koji smatraju da se njihova finansijska situacija pogoršala, a po prethodnim istraživanjima ta brojka je bila 25 do 30 odsto", kazao je on.

Izvor: Beta





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs