ŠABAC: Građani zabrinuti najavom da će se u krugu fabrike „Eliksir Zorka“ skladištiti industrijski otpad

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Već danima u Šapcu traje polemika i zabrinutost građana zbog najave kompanije „Eliksir Zorka“ da će se u krugu te fabrike skladištiti opasan i neopasan industrijski otpad iz naše zemlje. Epilog je poziv fabrike građanima i medijima na sastanak na kom su građani i aktivisti izneli svoje probleme i sumnje u ispravnost postupaka Eliksir Zorke. Predstavnici firme su pokazali skladišta sa otpadom, a pojedini aktivisti su nezadovoljstvo iskazali demonstrativnim napuštanjem skupa.

Građani i ekološki aktivisti sa jedne, predstavnici kompanije Eliksir Zorka sa druge strane. Svi na javnoj debati zbog skladištenja opasnog i neopasnog otpada u skladištima nekadašnje fabrike Zorka boje, danas u vlasništvu Eliksir Zorke.

„Zamislite sad situaciju pored tog aerozagađenja, sad ćemo imati i od industrijskog otpada koji će se lagerovati, mogućnost nekog akcidenta i zagađenje možda i voda. To se nalazi na stotinak metara od reke Save. Ovde su trebali i Beograđani i Obrenovčani da budu“, kaže Milan Perić, jedan od Šapčana koji je prisustvovao javnoj debati.

A bili su i oni, stanovnici Barajeva došli su u Šabac nezadovoljni, jer kako tvrde, u budućnosti, taj otpad će se prerađivati i u Beogradu.

 „Mi smo došli ovde zato što smo čuli da Eliksir planira da napravi nekakvo skladište, a informacija koju smo dobili i koja je 100 posto tačna je da Eliksir planira da kupi „Juni risk“ koji ima najveći pogon za preradu opasnog industrijskog otpada u ovom delu Evrope, tehnologijom koja se ne radi nigde drugo u svetu“, navodi Marko Popović iz udruženja Eko Barajevo.

Skup u Eliksiru nije protekao ni u malo prijateljskom tonu. Svako postavljanje pitanja, pretvaralo se u žustru raspravu, a neretko i u svađu.

„Kad dođete kući pogledajte u svoju decu, onda tek pomislite na moju. Toliko od mene!“, samo je jedna od rečenica koju je rekao jedan Šapčanin, demonstrativno napuštajući sastanak.

Dok su  jedni napuštali javnu debatu, drugi nisu hteli ni da joj prisustvuju, pa su protestovali ispred fabrike.

 „Ovo je jedna „grinvošing“ kampanja kojom Eliksir pokušava da spere svoj prljavi obraz. Danas nema nikakvog smisla razgovarati sa njima pošto je javni uvid i rasprava već prošla i Ministarstvo planira da im izda dozvolu. Mi samo želimo da pokažemo da su oni jedni lažovi i trovači građana Šapca što pokazuje ova fotografija opasnog otpada koji stoji pored ograde ka magistralnom putu, njega danas nema, on je juče sklonjen, pred ovaj skup“, navodi dr Dejan Pavlović iz Evropske zelene partije.

Otpad je skladišten u hangare koji su prepravljeni od nekadašnje fabrike Zorka boje. Neće biti otpada iz Evrope, već samo našeg, domaćeg opasnog i neopasnog, tvrde u Kompaniji Eliksir. Pitali smo i da li smo bezbedni u tom skladištu, jer su medije i ostale zainteresovane građane predstavnici sproveli kroz skladišta.

„Jesmo, mi smo sada 100 posto bezbedni, ovaj otpad je uskladišten u skladu sa svim pravilnicima i zakonima republike Srbije“, objašnjava Jovana Popović, menadžerka regulatornih poslova Eliksir grupe.

Otpad se neće prerađivati u Šapcu, već će samo biti skladišten do maksimalno 12 meseci. Dalje će ići u firme koje se bave preradom otpada ili čak kažu i u izvoz direktno u Evropsku uniju.

„Ovo je privremeno skladište opasnog i neopasnog otpada. Mi dalje otpad predajemo subjektima koji rade tretman tog otpada na finalno zbrinjavanje. U Srbiji postoji par takvih subjekata, a ako nema rešavanja otpada, odnosno finalnog zbrinjavanja mi ćemo ovaj otpad izvesti dalje u Evropsku uniju“, navodi Jovana Petrović, demantujući sve navode koji su se pojavili prethodnih dana.

Dugoročni plan, do 2024. godine je da se ovaj otpad transportuje iz Šapca za Prahovo, u kom Eliksir grupa ima svoju fabriku. Tada će se u Prahovu otvoriti energana koja će raditi na opasan i neopasan otpad, spaljivaće ga i energiju koristiti u proizvodnji đubriva.

Autor: Podrinske





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs