1600 agrarnih kartica za povlašćenu cenu goriva na Vračaru, a za stvarne poljoprivrednike ih nema

Img Foto: Pixabay

Kako da privrednici prežive neadekvatne agrarne politike i kako to da su namirnice skuplje u Srbiji nego u Nemačkoj, pita se poslanička grupa Moramo – Zajedno, koja zahteva hitno zasedanje Odbora za poljoprivredu, regionalni razvoj, turizam, trgovinu i energetiku.

„Pitanje je momenta kada će naši poljoprivredni proizvođači ponovo izaći na ulice“, kao u avgustu ove godine, zbog situacije koju je na današnjoj konferenciji za medije poslaničke grupe Moramo – Zajedno narodna poslanica Jelena Kalajdžić ocenila kao alarmantnu.

Đubrivo je poskupelo 300%, seme između 30 i 50%, poljoprivrednici su u prethodnom periodu bili zbog toga što na nuli što u minusu, a pored svih problema, skrenula je pažnju Kalajdžić, oni u ovom trenutku moraju da se bave agrokarticama.

Agrokartice su uverenja na osnovu kojih poljoprivrednici gorivo kupuju po beneficiranim cenama, odnosno oko 40 dinara po litri nafte manje od redovne cene. Iako su zahteve za agrokartice podnosili još u martu, a u septembru je trebalo da krene setva, mnogi ih još nisu dobili.

„Ja ne mogu da shvatim da jedna uređena država, naža država, poljoprivrednim proizvođačima ne može da obezbedi bar toliko“, prokomentarisala je Kalajdžić. Poljoprivrednici muku muče i sa time što je neizvesno koliko litara će moći da natoče po povlašćenoj ceni – jednog dana im daju 60, drugog 120. Količina goriva, objašnjava poslanica, treba da zavisi od toga šta se seje, ali „to su već finese“ u ovoj situaciji.

Da ta situacija bude i uvredljiva, pored toga što je teška, na centralnoj beogradskoj opštini Vračar je, sudeći po informacijama kojima raspolaže Moramo – Zajedno, izdato 1600 agrarnih kartica.

„Ko se na Vračaru bavi poljoprivredom? Evo, ja želim da obiđem nekog poljoprivrednog proizvođača na Vračaru, da saznam čine se ti ljudi bave“, izjavila je narodna poslanica.

Kalajdžić je obavestila javnost da poslanička grupa Moramo – Zajedno već nedeljama pokušava da izdejstvuje hitno zasedanje Odbora za poljoprivredu, regionalni razvoj, turizam, trgovinu i energetiku, te da su se obraćali ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede povodom krizne situacije u poljoprivredi, ali da nisu dobili nikakve odgovore. Odbor se od avgusta sastao samo dva puta.

„Je l to toliko dobro u poljoprivredi da nam ne trebaju sednice? Pa mi treba svaki dan da imamo sednicu Odbora za poljoprivredu, toliko ima problema“, ocenila je Kalajdžić.

„Problemi poljoprivrednika nisu samo problemi poljoprivrednika na selu: to su problemi svih građana Srbije“, naglasila je, upozoravajući na to da krah poljoprivrede doprinosi krizi snabdevanja i inflaciji, te na to da su cene namirnica u prethodnom periodu porasle za 50 i više procenata.

Mleko i maslac u Srbiji sada koštaju više nego u Nemačkoj. „Vani“ su jeftiniji i osnovni proizvodi za higijenu, kozmetika i kućna hemija. Ove informacija odavno i nisu vesti, ali su sve više zabrinjavajuće u kontekstu rastuće inflacije.

„Mi hoćemo o tome da razgovaramo. Hoćemo da razgovaramo na odborima, sa ministrima – tehnička vlada, ne-tehnička vlada – samo da pričamo kako je moguće da ovako živimo i zašto ovo ovoliko košta, i dokle će da košta i zašto mi moramo svi zajedno da plaćamo ovoliku cenu koju plaćamo i zašto i kako smo mi došli u tu situaciju“, izjavio je na konferenciji za štampu Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke Zajedno, dodavši:

„Ovo su sramotne cene, ovo je sramotni pokazatelj nesposobnosti ove države. Ovo mislim da nije nije ni korupcija, ovo mislim da nije ni kriminal, mislim da je ovo pokazatelj nesposobnosti da se upravlja državnim sistemom.“

„Svi vi koji ste učestvovali u akcijama tajnih potpisivanja ugovora, sve ugovore na sto i na uvid narodu“, izjavio je na konferenciji Aleksandar Jovanović Ćuta, podsetivši na veliki broj ugovora sa oznakom „strogo poverljivo“ po kojima u Srbiji posluju veliki privredni igrači.

Autor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs