Po Batutu, trećina gradskih vodovoda u Srbiji ima zdravstveno neispravnu vodu

Img Foto: Pixabay

Trećina gradskih vodovoda u Srbiji ima zdravstveno neispravnu vodu za piće, dok je kvalitet vode seoskih vodovoda, pogotovo južno od Save u Dunava, upitan jer se kontrola vrši nerednovno ili ne postoji, pokazuje novi izveštaj Instituta “Batut”. Postoji čak 15 mesta u Srbiji u kojima su vodovodi 100 posto nesipravni.

Pored vode koja je opasna po zdravlje zbog toga što izvire iz zemlje bogate teškim metalima, Srbija ima mesta poput Žagubice i Čajetine, koja imaju prvoklasnu izvorsku vodu, ali usled nestručnog tretmana i prolaska kroz lošu vodovodnu mrežu do potrošača stiže zagađena, objašnjavaju sagovornici lista “Nova”.

Od ukupno 156 kontrolisanih javnih vodovoda gradskih naselja, u Srbiji je svega 105 ili 67,3 odsto ispravno, pokazuje Izveštaj o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće za 2021. godinu. U Vojvodini se nalazi najeveći broj vodovoda kod koih je utvrđena fizičko-hemijska neispravnost (osam od ukupno 12 neispravnih), kao i vodovoda sa udruženom neispravnošću (20 od 22), dok se najveći broj mikrobiološki neispravnih vodovoda nalazi u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (11 od 17).

Osim vode u Vojvodini koja je neispravna na samom izvoru, Batutov izveštaj pokazuje da zagađanu vodu toče i građani koji žive u područjima bogatim prvoklasnom izvorskom vodom. Tako se, na primer, na listi gradskih naselja sa mirkobiološki neispravnom vodom nalaze i Čajetina, Bajina Bašta, Sjenica, Žagubica, Petrovac na Mlavi.

Ceo tekst pročitajte na sajtu nova.rs.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs