Debata u Požegi: „Formalizacija radnih mesta za mlade“

Img Foto: FCD

 Fondacija Centar za demokratiju u ponedeljak 10. oktobra od 17 do 19 časova, u prostoru Udruženja FORCA u Požegi, organizuje debatu: „Formalizacija radnih mesta za mlade“.

Kada govorimo o mladima i njihovom položaju u našem društvu, jedno od ključnih pitanja je problem nezaposlenosti i neformalne zaposlenosti. Skoro petinu ukupno nezaposlenih u Srbiji čine mladi uzrasta od 15 do 30 godina. Tranzicija od škole do prvog posla traje veoma dugo, a stopa NEET mladih (koji nisu zaposleni, nisu u procesu obrazovanja, niti su na obuci) u Srbiji je oko 20%. Posebno zabrinjava podatak da veliki broj mladih koji imaju posao - rade bez ugovora, dakle bez mogućnosti da zaštite svoja individualna radna prava.

Da li u Srbiji postoji adekvatna omladinska politika i sistemska briga za mlade? Imamo li odgovarajući zakonski i institucionalni okvir za zaštitu socio-ekonomskih prava mladih? Kako smanjiti broj mladih koji rade bez ugovora? Za koje forme udruživanja su mladi najviše zainteresovani? Na koji način u Srbiji funkcioniše omladinsko zadrugarstvo? Kojim merama podstaći preduzetništvo i socijalno preduzetništvo mladih? Koliko sindikalne organizacije uspevaju da zaštite radna prava mladih? Kakva je po ovom pitanju uloga javnosti i civilnog društva?

Uvodničari/ke:

Prof. dr Bojan Urdarević, Pravni fakultet Univerziteta u Kragujevcu; Miroslav Tamburić, FORCA Požega; Ivan Bjelić, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS); Vesna Vuković, Poljoprivredna škola Požega; Gordana Savić, Užički centar za ljudska prava i demokratiju.

Moderator: Ivan Kuzmanović, Fondacija Centar za demokratiju

Izvor: Cemaforum.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs