Crna Gora: Uhapšen direktor Uprave prihoda i carina

Img Foto: MUP

Direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore Rade Milošević, uhapšen je sinoć u akciji Specijalnog policijskog odeljenja po nalogu sprecijalnog državnog tužilaštva, zbog sumnje da je bio u organizovanom kriminalnom lancu koji je krao i švercovao deo cigareta koje su državni organi letos zaplenili u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar, navode "Vijesti".

Osumnjičeni Rade Milošević i još nekoliko državnih službenika zaposlenih u Upravi prihoda i carina uhapšeni su zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje cigareta.

Pozivajući se na više izvora, Vijesti su prenele da je akcija hapšenja izvedena u Podgorici i u Nikšiću, a sumnja se da su uhapšeni bili u organizovanom kriminalnom lancu krađe dela krijumčarenih cigareta, koje je trebalo da budu spaljene u pećima preduzeća "Javorka" i "Željezare" u Nikšiću.

Sprecijalno državno tužilaštvo (SDT) veruje da u pećima nije spaljen broj paketa, kako se to verovalo i kako je objavljeno u dokumentima Uprave prihoda i carina, već da je deo oduzetih paketa završio u njihovom krijumčarskom lancu.

Uništavanje krijumčarenih cigareta u Nikšiću organizovano je u nekoliko navrata od 30. juna, a poslednjio put u četvrtak, kada su prisustvovali i premijer Dritan Abazović i ministar bez portfelja Zoran Miljanić.

Abazović je tog dana rekao da je "spaljivanje cigareta najveći udarac ljudima koji se bave organizovanim kriminalom" kao i da je šverc cigareta "klinički mrtav" jer je Crna Gora postala rekorder po količini zaplenjenih cigareta.

Rade Milošević, funkcioner URE i član glavnog odbora tog pokreta, imenovan je za državnog sekretara MUP Crne Gore u januaru 2021. godine, a potom ga je vlada 27. aprila ove godine postavila na mesto direktora Uprave poreza i carina.

Da Milošević možda ima bezbednosno sumnjive kontakte bilo je jasno 24. avgusta kada se na košarkaškoj utakmici Crna Gora - BiH, pojavio u društvu Sofije Bulatović, za koju se veruje da je u tajnom delu policijskog dokumenta SOCTA 2021 imenovana kao član kriminalne grupe Leona i Viktora Drešaja iz Tuza, koja ima jake veze i poslove u švercerskim kriminalnim krugovima, navode Vijesti.

Izvor: Vijesti/RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs