Inflacija u evrozoni skočila na rekordnih 10 odsto

Img Foto: Pixabay

Inflacija u evrozoni dostigla je u septembru nov rekord od 10 odsto međugodišnje sa nivoa od 9,1 odsto u avgustu, objavila je evropska služba za statistiku, Evrostat.

Stopa inflacije je premašila prognoze ekonomista koji su predviđali da će iznositi 9,7 procenata, orenosi Si-En-Bi-Si.

Podaci su takođe pokazali da se rast cena proširio sa volatilnih cena hrane i energije na skoro sve segmente privrede 19-članog bloka.

Cene energije porasle su za 40,8 posto na godišnjem nivou u septembru u odnosu na 38,6 procenata u avgustu, a slede cene hrane, alkohola i duvana s rastom od 11,8 odsto sa prošlomesečnog nivoa od 10,6 procenata.

Bazna inflacija, koja isključuje volatilne cene hrane i energije, porasla je za 4,8 na godišnjem nivou sa 4,3 procenta u avgustu.

Današnji pokazatelji će pojačati pritisak na Evropsku centralnu banku da agresivnije podigne kamatne stope na svom oktobarskom sastanku i povećavaju verovatnoću za nastupanje duže i dublje recesije širom evrozone, navodi američki medij.

Nezaposlenost u evrozoni je u avgustu dostigla 6,6 odsto što je nepromenjen nivo u odnosu na jul. To znači da je tržište rada ostalo otporno uprkos nadolazećoj recesiji i energetskoj krizi koja je zahvatila kontinent.

Izvor: Tanjug/RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs