Koalicija za slobodu medija: “Informer” prekršio Etički kodeks novinara Srbije

Img Foto: Logo - Koalicija za slobodu medija

Koalicija za slobodu medija najoštrije je osudila objavljivanje intervjua u listu “Informer” sa osuđenim serijskim silovateljem Igorom Miloševićem, koji je upravo izašao iz zatvora i pozivala Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj nadležnosti je sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima da iskoristi svoje nadležnosti, jer je spornim tekstom i prekršen član 79,  stav 3 pomenutog Zakona. 

"Problem predstavlja način na koji je urađen intervju u kojem Milošević opisuje kako je vršio različita krivična dela, i kako se tada  osećao", navodi se u saopštenju Koalicije.

Koalicija smatra da je u ovom tekstu prekršen Kodeks novinara Srbije, jer je davanje medijskog prostora silovatelju na ovaj način nedopustivo i ne postoji nikakav javni interes koji se ovakvim pristupom može opravdati. Podsećaju na Etički kodeks novinara u kojem stoji da poslovni, politički i privatni interesi izdavača i vlasnika ne smeju da budu izgovor ili opravdanje za kršenje Kodeksa. Kodeks novinara Srbije obavezuje na to da se vodi računa o kredibilitetu izvora, objektivnosti i o dalekosežnim posledicama izgovorenih i napisanih reči.

"Etički kodeks novinara, društvena odgovornost i elementarna empatija nalažu da budemo solidarni sa žrtvama i da štitimo i poštujemo njihova prava i dostojanstvo", dodaje se u saopštenju.

"Novinar nikada ne sme da zloupotrebi emocije drugih ljudi, njihovo neznanje ili nedovoljnu sposobnost rasuđivanja, što je ovde slučaj. Pogotovo jer izvor informacija u ovom slučaju očigledno nije bio svestan moći medija i posledica koje njegove izjave mogu da imaju po ljude o kojima govori, kao i po njega samog. S novinarskom profesijom nespojiva je svesna zloupotreba sagovornika, ali i nepažnja čija bi moguća posledica bila zloupotreba sagovornika," kategorična je Koalicija za slobodu medija.

Koalicija takođe smatra da su ovim tekstom retraumatizovane žene, pre svega one koje su preživele njegovo nasilje, ali ne samo one, već i sve žene koje su doživele neki oblik seksualnog nasilja. 

Ukazujući na širi problem - a to je da se Milošević našao na slobodi bez adekvatnog programa resocijalizacije, što je dovelo do straha građana koji objavljuju slike njegovog kretanja, a pojedini mediji prenose, što se kosi sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Koalicija poziva sve medije da u ovom, ali i svim drugim situacijama, poštuju Kodeks novinara Srbije, ali i pravo na privatnost. 

Koaliciju za slobodu medija čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs