Savić: Preostala nam jedino ulica i proglašenje generalnog štrajka

Img Foto: Pixabay

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić izjavila je FoNetu da je sazrelo vreme da srpski sindikati preuzmu svoj deo odgovornosti za težak materijalni položaj radnika i preduzmu konkretne mere protiv njihovog daljeg siromašenja i da im je za to preostala jedino ulica.

„Nama na raspolaganju stoji izvođenje radnika na ulice i proglašenje generalnog štrajka“, rekla je Savić.

Prema njenim navodima, ASNS je već inicirala sastanak svih sindikalnih centrala na kome bi trebalo da se dogovore o vrstama pritiska na Vladu i načinu sprečavanja daljeg siromašenja zaposlenih i građana Srbije.

„Na naš poziv pozitivno su odgovorile sve sindikalane centrale izuzev Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), koji se nisu oglasili. Sastanak koji je bio planiran za ovu nedelju odložen je za sedam dana, jer je nekoliko predsednika sindikata zaraženo virusom korona, a u međuvremenu smo ponovo uputili poziv SSSS“, navela je Savić.

Ona je ocenila da je prošlo vreme dopisivanja sa Vladom i „zumiranja stanja u srpskoj ekonomiji i položaja zaposlenih u njoj“ i da sadašnja situacija nalaže znatno ozbiljniji pristup tom problemu.

Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata je protekle sedmice u zahtevu Vladi Srbije zatražila da se minimalna zarada usklađuje dva puta godišnje, akciza na gorivo umanji za 20 odsto, privremeno ukine PDV za osnovne životne proizvode, koji ulaze u minimalnu potrošačku korpu, da se limitiraju najviše trgovačke marže na 10 odsto za sve osnovne prehrambene i prouzvode lične i kućne higijene, i da se odredi najviši iznos školarine na svim fakultetima, rekla je Savić.

Predsednica ASNS je dodala i da sindikati ne očekuju odgovor Vlade na njihove zahteve.

„Mi dobro znamo da je ovo puko dopisivanje sa Vladom koja, uzgred budi rečeno, još uvek nije formirana i da nećemo dobiti odgovor na naše zahteve. Upravo zbog toga smo pozvali sve sindikalne centrale na sastanak koji će, nadam se, rezultirati preduzimanjem znatno konkretnijih i radikalnijih akcija“, istakla je Savić.

Izvor: FoNet/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs